Permís d'una hora per sortir a passejar
Govern planteja un protocol d’inici d’activitat ara que han disminuït els casos actius
El ministre de Salut, Joan Mart´´inez Benazet, va assenyalar ahir que el Govern està treballant perquè les persones puguin gaudir “d’un temps de passeig per estirar les cames” i, tot i que no va poder donar una data exacta, va matisar que s’aplicarà a tots els col·lectius i que es marcaran diverses franges horàries per evitar les aglomeracions. En aquest sentit, va puntualitzar la importància de seguir les recomanacions que es fixin, ja que, “si la situació es descontrolés, seria un retrocés i podria provocar un rebrot de contagis de la pandèmia”.
Tanmateix, va indicar que l’executiu també treballa en la reobertura d’alguns sectors econòmics al país, però “mirant bé als ulls l’epidèmia”. I va desaconsellar el desplaçament d’andorrans cap Espanya per fer compres, ja que el país veí opta per obrir algunes activitats laborals a partir de demà. Així, Martínez Benazet va apuntar que aquestes mesures són possibles gràcies al descens de l’epidèmia i l’aplanament de la corba. Malgrat que va manifestar que “no ens podem relaxar” perquè ens podria portar a un col·lapse del sistema sanitari per un repunt de contagis. El ministre va explicar que la reobertura es planteja per la millora de la corba però que les decisions “han de ser meditades, basades en el que diuen els tècnics i no per l’eufòria i la sensació de fals optimisme”.
D’altra banda, el titular de la cartera de Salut va informar ahir de la defunció de dues persones més per la Covid-19. Es tracta d’una persona resident del centre sociosanitari Salita de 99 anys i d’una altra persona de 87 anys que estava ingressada a l’hospital i procedia d’El Cedre. Amb aquestes xifres, el nombre de defuncions s’eleva fins a 28. Quant al nombre de casos al país, hi ha 622 diagnosticats i 94 pacients recuperats. Martínez Benazet va afirmar que ahir va ser el primer cop que van començar a baixar el nombre d’actius, en passar de 504 divendres a 500 ahir, arran de l’exigència d’obtenir dues PCR negatives a l’epidèmia. Aquesta xifra redueix el nombre d’afectats entre professionals sanitaris a 76 i també la quantitat de membres dels cossos especials a 15.
A l’UCI es mantenen les 16 persones, 13 de les quals estan sota ventilació mecànica. El ministre va posar en relleu que des de l’hospital de la Seu d’Urgell s’ha traslladat una pacient de 78 anys a l’UCI de Meritxell perquè requeria respiració assistida i als centres catalans no tenien capacitat per atendre-la. D’aquesta manera, Martínez Benazet va ressaltar que, tot i la desgràcia del virus, “la bona notícia és que ens podem ajudar entre veïns”, i que “afortunadament el nivell de pressió a l’UCI ha disminuït i estem molt per sota de la nostra capacitat, tant d’equipaments, de ventiladors, com de professionals de la salut”.
ASSAIG PER SABER SI LA HIDROXICLOROQUINA POT SER UN FÀRMAC PREVENTIU
Joan Martínez Benazet va indicar divendres passat durant la roda de premsa que els professionals sanitaris que s’encarregaran de realitzar un assaig clínic sobre el poder profilàctic de la hidroxicloroquina “van anar a fer la formació dimarts o dimecres a l’hospital de Can Ruti i ja estan preparant els elements operatius per començar a reportar casos” a Andorra. L’estudi, que es realitza en col·laboració amb el doctor Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà, serà d’utilitat per valorar si la hidroxicloroquina pot ser un fàrmac útil per prevenir la pandèmia del coronavirus. Així, aquest s’administraria a persones que haguessin estat en contacte amb un cas positiu per veure si evita que aquests desenvolupin la malaltia. Les dades resultants de l’assaig clínic tindran diverses repercussions i aplicacions, sobretot si es confirma el poder profilàctic, ja que permetria protegir els col·lectius més vulnerables mentre no es troba la vacuna per a la pandèmia del coronavirus. Tanmateix, l’estudi permetrà conèixer amb precisió el percentatge de població que s’ha infectat per la Covid-19 i també determinarà el grau d’immunitat, així com prendre decisions sobre la reobertura de l’activitat econòmica. “Amb l’anàlisi de les pròximes setmanes sabrem quina base poblacional tenim infectada i això ens permetrà gestionar molt millor els pròxims passos”, va argumentar el titular de la cartera de Salut. En aquesta línia, Martínez Benazet va reiterar “l’èxit del procés a Andorra dintre de la desgràcia, malgrat el patiment de les persones”, i va posar en relleu que, si no es fa una obertura correcta, podria tenir lloc un canvi en la tendència de la corba perillós. “El virus està aquí i ens vol infectar, i per aquest motiu haurem de fer una obertura de forma lenta i progressiva”.