pandèmia mundial
El Consell General aprova la segona llei òmnibus
Els parlamentaris han debatut i votat des de primera hora del matí les 37 reserves d'esmena presentades pel Partit Socialdemòcrata
El Consell General ha aprovat aquesta tarda el projecte de llei referent al segon paquet de mesures excepcionals destinades a pal·liar els efectes causats per la crisi sanitària. Els parlamentaris han aprovat la nova llei òmnibus amb 11 vots a favor, procedents dels grups demòcrata, liberal i de Terceravia, i amb 4 abstencions del PS.
La sessió parlamentària ha començat aquest matí amb un minut de silenci per les víctimes de la Covid-19 i posteriorment s'ha iniciat el debat de les 37 reserves d'esmena que ha proposat el PS respecte a la segona llei òmnibus. Els consellers Judith Salazar, Jordi Font i Joaquim Miró i el president del grup parlamentari, Pere López, han detallat les sol·licituds, que s'han agrupat en blocs i que no han rebut el suport de la resta de parlamentaris. Els socialdemòcrates han demanatque els autònoms no percebin únicament el salari mínim, sinó també un import superior en funció a la cotització, ique la prestació no sigui incompatible amb la percepció d'altres rendes. El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha titllat la sol·licitud de "nyap o bunyol" mentre que el ministrede Presidència, Jordi Gallardo, ha defensat que el model del Govern "és més proteccionista i està al costat dels autònoms" i que la diferència amb la proposta del PS és "ínfima". El partit socialdemòcrata també ha presentat propostescom la necessitat de reduir tots els lloguers un 40%, fet que el cap de Govern, Xavier Espot, ha descrit com a "injust" perquè no tothom patirà suspensions temporals del contracte i podrà fer front al pagament de l'arrendament de l'habitatge.
Acomiadaments i finançament extern
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha destacat que els acomiadaments que han de realitzar algunes empreses "són una necessitat" i que "no acceptar-ho és no acceptar la realitat", en referència a una reserva d'esmena sobre que els treballadors que vulguin i no puguin intervenir en les consultes amb l'empresa pel procés d'ERTO ho puguin fer per llei, i ha matisat que la suspensió temporal dels contractes laborals "no són per protegir les empreses sinó els llocs de treball". El president del grup parlamentari Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha acusat al PS de "fer populisme"per les mesures proposades i ha demanat no posar en risc el sistema financer mentre que el ministre de Finances, Eric Jover, ha fet saber arran d'una reserva d'esmena del PS que l'executiu està negociant amb el Banc de desenvolupament europeu una línia de finançament per la crisi sanitària. Jover ha detallat que entrar a formar part d’aquest organisme costaria uns tres milions d’euros a pagar en quatre anys i ha remarcat el Govern segueix amb la negociació per adherir-se al Fons Monetari Internacional (FMI). El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha acabat el debat expressant la seva decepció perquè el Consell General no ha acceptat cap de les propostes i per les qualificacions que alguns consellers generals han emprat per referir-se a les reserves d'esmena presentades.