pandèmia mundial

El registre del test supera les 28.000 inscripcions

Martínez Benazet assenyala que l'operativa per fer el cribratge és "enormement complexa"

Més de 20.000 persones inscrites per fer els testsSFGA

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha informat aquesta tarda que el registre per sotmetre's al test d'anticossos suma més de 28.000 inscripcions d'unitats de convivència, el que representa una xifra molt més elevada perquè les altes s'estan fent per al conjunt de la família que resideix en una mateixa llar. Joan Martínez Benazet ha remarcat que el comitè de coordinació del cribratge està treballant els protocols de manera molt transversal i que l'operativa "és enormement complexa" per poder fer la prova a tota la població i encara no està acabada i ha preferit no avançar una data de quan es podrien començar a fer perquè seria "donar una falsa expectativa". I ha afegit que les persones que s'hagin donat d'alta en el registre que es va posar en marxa dissabte a la tarda no esperin que se les avisi de manera immediata perquè no s'ha arribat a aquest punt del treball.

El titular de Salut ha recordat que els tests per conèixer el grau d'immunització de la població a la Covid-19 s'han adquirit a la Xina a una empresa amb garanties i amb certificació oficial i "han passat un control de verificació allí de persones de la nostra confiança". El material encarregat està en mans de l'empresa logística que està portant els últims enviaments que s'han comprat i "estan a punt de volar cap a Europa" i ha indicat que no és l'arribada el que marcarà la data de l'inici de les proves si no la formació de les persones que han de fer les proves i la finalització del procediment per fer-los.

Martínez Benazet ha reiterat que el cribratge massiu oferirà una fotografia de la situació de la població del país respecte a la infecció del coronavirus "per gestionar millor per viure en aquesta nova realitat" i ha especificat que als fronterers se'ls convocarà directament contactant amb ells perquè s'està acabant de mirar la millor manera per oferir-los dia i hora per passar la prova. I ha incidit que "no s'han de preocupar per res ni córrer".

Trucades a Encamp

El comú d'Encamp ha anunciat que posarà en marxa un dispositiu perquè es pugui demanar per telèfon al 873 290 la cita per al test. L'atenció es donarà des de les 8 del matí fins a les 19 hores de la tarda "previsiblement a partir de dimecres" amb 28 persones atenent les trucades al punt centralitzat que s'ha instal·lat a la sala de consell del comú. La corporació ha informat que també s'estan preparant els punts on hi haurà els stoplabs perquè els ciutadans acudeixen en cotxe a fer-se la prova a l'hora que els hagin convocat.

Els punts de recollida de mostres d'Encamp es distribuiran en cinc equips situats al’aparcament del Funicamp amb entrada de l'avinguda François Mitterrand i accedint a la planta -1 i hi haurà un altre equip per a les persones que s'hagin de desplaçar a peu a fer el test situat al Complex Esportiu. Els stoplabs previstos al Pas de la Casa estaran a l'aparcament del Bullidor per anar-hi en cotxe ia la recepció del Centre Esportiu per als ciutadans que hi vagin a peu a la cita. El comú recorda que l'operativa dissenyada pel Govern preveu que el desplaçament a domicili d'equips per a les persones vulnerables que no puguin sortir de casa.

Més de 700 voluntaris

El dispositiu per demanar la cita prèvia per al test d’anticossos es va posar en marxa ahir al voltant de les 16 hores, i al final del dia van ser més de 20.000 les persones que s’havien inscrit a la pàgina web coronavirus.govern.ad. L’aplicatiu s’havia d’activar divendres al matí però, segons va explicar en roda de premsa el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, “hi va haver una reunió entre comuns i equip tècnic i es va decidir canviar alguns aspectes de les fitxes tècniques de recollida de dades”. Tot i això, va considerar que aquest problema “no enderrirà gaire els tests”.

En aquest sentit, va indicar que el que sí que podria retardar el procés és que “l’operativa del cribratge és molt complexa, s’està preparant. A més, tenim més de 700 voluntaris que s’han ofert per dur a terme els tests i hem de mobilitzar totes aquestes persones i formar-les, això ens portarà un temps però esperem que a finals de la setmana que ve o a principis de la següent es posi en funcionament”. Sobre la logística, el director d'Actua Innovació, Marc Pons, va exposar que encara hi ha factors que s’estan acabant de definir però que, a banda del dispositiu a la web, “cap a mitjans de la setmana que ve els comuns habilitaran telèfons per atendre trucades, es recopilarà la gent i quan sapiguem quan es pot començar es donaran les cites”.

Respecte a la participació ciutadana, va afirmar que “estem molt satisfets i gratament sorpresos perquè no esperàvem tants voluntaris per fer les proves i perquè, tot i que sí que esperàvem un boom d’inscripcions, no pensàvem que seria tan gran”. És per això que va afegir que “la gent està neguitosa per fer-se el test però els volem demanar paciència perquè no se’ls notificarà demà [avui per al lector] ni demà passat [demà]”.

Els punts de recollida

Tanmateix, va especificar que hi haurà una cinquantena de punts de recollida de mostra situats en aparcaments i que estaran distribuïts en funció de la població de cada parròquia. Així doncs, a Andorra la Vella n’hi haurà 16; a Escaldes-Engordany, 10; a Encamp, vuit punts; a La Massana i a Sant Julià de Lòria se n’habilitaran set, a Ordino, 4 i a Canillo, 3. A més, va afirmar que “dins d’aquests punts de recollida sempre n’hi haurà un de peatonal però les proves es faran, en la mesura del possible, des dels cotxes”.

En relació amb la presa de mostres, Benazet va expressar que hi ha una forquilla de temperatura òptima per a efectuar el test que va dels 15 als 22 graus. En aquest sentit, Pons va confessar que “la temperatura ideal no es podrà assolir en molts llocs, però intentarem fer les proves en pàrquings coberts per poder calefactar les zones”. A més, Benazet va destacar que “prèviament es farà un estudi de sensibilitat de la prova a diferents temperatures per tal que les proves es facin en un ambient excel·lent i no en disminueixi l’efectivitat”.

Una nova víctima

Un home usuari d’El Cedre va ser la víctima número 36 de la Covid-19 al Principat. El pacient estava ingressat a la planta habilitada de la residència sociosanitària per a padrins diagnosticats i va morir ahir a la tarda. Així doncs, a hores d’ara hi ha 41 persones positives a la residència, 15 de les quals provenen de la Salita. A més, a El Cedre també hi ha 11 persones convalescents que esperen la doble negativització de les PCR per poder tornar al seu domicili.

Quant als casos totals del país, el ministre de Salut va expressar ahir que ja són 704 les persones que han estat diagnosticades de coronavirus mentre que hi ha 463 casos actius. D’altra banda, hi ha 205 pacients que ja han rebut l’alta. Pel que fa als pacients hospitalizats, n’hi ha 36 en total: 17 es troben a planta i 19 a l’UCI, tot i que en són 14 els que es troben en una situació d’intubació i ventilació mecànica. Benazet també va detallar que hi ha 61 professionals sanitaris i 11 membres dels cossos especials contagiats i va celebrar la recuperació de vuit pacients d’El Cedre i dos de Salita en els últims dies.

"AJUDEM QUE AQUEST PAÍS SEGUEIXI ENDAVANT"

Ja fa més d’una setmana que els especialistes cubans s’han incorporat al sistema sanitari andorrà per alleujar la pressió sobre els professionals del país, i els metges es troben molt a gust al Principat. El doctor Yurisan Curbelo, que ha estat uns dies a El Cedre, va valorar que “el tracte amb els pacients i la interacció amb els nostres homòlegs andorrans són molt bons, ens sentim com a casa i estem treballant per ajudar que aquest petit país pugui seguir avançant”. Així mateix, José Carlos Castillo va destacar que “ens sentim molt satisfets amb la tasca que estem duent a terme perquè estem atenent un sector molt fràgil de la societat”. Martínez Benazet es va desplaçar ahir a veure els sanitaris cubans a l’hotel on s’allotgen i va confessar que “m’he emocionat perquè són persones molt afables amb molt bona preparació”. “Tenen molts bons criteris i formació clínica i per a mi ha estat tot un plaer poder-los saludar i agrair la feina que estan fent. Tots els professionals del SAAS m’han traslladat que estan encantats amb la seva col·laboració i els he manifestat l’agraïment dels ciutadans i del Govern d’Andorra per la tasca que estan fent amb molta il·lusió i amb una dedicació horària espectacular”, destacava. Ahir es va fer una reubicació dels professionals cubans i només s’han quedat dos metges a El Cedre, la resta estan a l’hospital.

Més de 20.000 persones inscrites per fer els tests

Més de 20.000 persones inscrites per fer els tests

Més de 20.000 persones inscrites per fer els tests

tracking