Opinió

L'economia va créixer el 2019 per sisè any consecutiu

Els sectors de la construcció i del turisme van impulsar l’increment, segons els empresaris

L'economia va créixer el 2019 per sisè any consecutiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les opinions de les empreses recollides a l’enquesta de conjuntura de la Cambra de Comerç corresponents al segon semestre de l’any passat fetes públiques ahir indiquen que el balanç de l’activitat econòmica durant el 2019 va ser en general positiu, amb una evolució dels negocis que va anar de menys a més al llarg de l’any. Així, es confirma que l’economia andorrana va continuar prolongant l’etapa de creixement que es va iniciar el 2014, amb un ritme expansiu de l’activitat que es va mantenir dintre d’uns nivells moderats, en la línia dels exercicis anteriors.

Des d’una perspectiva sectorial, el creixement econòmic va estar impulsat fonamentalment per la construcció, que va mantenir un comportament relatiu millor que la resta de sectors, i també pel sector serveis, gràcies al repunt de les activitats més directament vinculades al turisme. Per part seva, la indústria va mostrar una tònica de millora més continguda, en línia amb una evolució encara feble de l’activitat.

Les empreses constructores que van col·laborar amb l’enquesta de conjuntura van indicar un augment mitjà de la xifra de negocis del 4,9%, una taxa que tot i ser encara significativa se situa molt per sota de la mitjana dels darrers dos anys (8,2%).

El sector hoteler, afavorit pel comportament positiu de les entrades de turistes, va registrar un lleuger repunt del ritme d’activitat en relació amb l’any anterior. En concret, els hotels van assenyalar un increment interanual de la facturació de l’1,6% de mitjana –davant de la davallada del 2,2% de l’any 2018–, i un augment moderat dels nivells d’ocupació de personal.

El comerç minorista també va presentar lleus signes de millora i va mostrar, en conjunt, un comportament més estabilitzat, però amb uns registres d’activitat que es van mantenir encara molt discrets. Així, els comerciants van assenyalar una disminució interanual mitjana de la facturació per establiment del 0,7%, un descens bastant inferior al del 3,4% registrat l’any 2018, que va anar acompanyada d’una evolució més positiva de l’ocupació en el sector.

tracking