Una diada de Sant Jordi inusual

La diada és una data especial en què adults i petits surten al carrer a gaudir de la literatura i les roses. Aquest any la tradició ha estat diferent, però això no ha impedit que la població celebrés Sant Jordi, amb menys afluència però amb la mateixa passió.

Una diada de Sant Jordi inusual

Una diada de Sant Jordi inusualFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Sant Jordi és una de les dates més esperades de l’any, tant per grans com per petits. Roses, paradetes de llibres i tallers infantils són l’escenari habitual del 23 d’abril a molts territoris, on se celebra que un cavaller va matar un drac per salvar una princesa, i de la seva sang va sortir una bonica rosa vermella. Però, aquest any la festa ha estat diferent, el confinament provocat per la pandèmia del coronavirus no ha permès que llibreters i floristes sortissin al carrer a festejar la gran diada. Tot i això, la població ha celebrat el dia del llibre i la rosa aprofitant al màxim la petita estona en la qual podien sortir al carrer a passejar.

Algunes parelles i famílies recorrien els carrers de la capital tot cercant amb il·lusió una floristeria on comprar la rosa desitjada. “Com Sant Jordi va regalar a la princesa, jo vull comprar una gran rosa vermella a la meva estimada”, afirmava Quim Expósito mentre feia cua per entrar en un establiment del centre històric. Més de cinc i deu persones es trobaven a la porta de la botiga, esperant el seu torn amb impaciència i por per quedar-se sense flor. Aquest va ser el cas de l’Oriol Muntana, qui va arribar tard a la floristeria i es va quedar sense rosa per a la seva parella. “He vingut corrents perquè m’imaginava que em quedaria sense i, evidentment, he tingut mala sort. Igualment aniré a fer un tomb a veure si trobo alguna botiga on encara en tinguin i si no trobo cap rosa, em tocarà fer-la a mà amb el que tingui per casa”, explicava.

Durant la jornada d’ahir les llibreries també lluïen amb força, amb els expositors ben llustrosos i llestes perquè els clients, els quals havien d’entrar d’un en un, recollissin els seus encàrrecs i es deixessin aconsellar pels experts venedors. “Cada any els comprem un llibre als nostres fills i com que encara són petits no ens poden dir què volen, per això m’he apropat a la llibreria, per veure què em recomanaven. La condició és que tinguin dibuixos i molts colors”, indicava l’Antonio Muñoz, pare de dos bessons de tres anys. La Marta Masip explicava a la cua de la llibreria que havia estat previsora i feia una setmana que havia escollit la lectura idònia per a aquests dies de confinament. “Tenia el llibre reservat, m’agrada molt llegir i la tradició que genera la llegenda de Sant Jordi i Santa Jordina, malgrat que no tinc parella cada any em permeto la llicència de venir a comprar un llibre i donar una mica de vida a les llibreries del país, ja que la cultura és una joia”, argumentava.

De la Governança d’un país, d’Antoni Morell, Els fills dels miners d’Adrall, de Josefina Porras, i Scrap Mortal, de Ludmilla Lacueva. Aquests van ser els tres llibres andorrans més venuts la jornada d’ahir. Una diada que els llibreters van poder “salvar” davant les expectatives que tenien de no poder obrir els seus negocis. Llibre Idees-Illa Carlemany va explicar al Diari que les previsions que tenien eren baixes. Una idea que es va mantenir a La Puça, La Llibreria i la Llibreria Francesa. “La tradició no s’ha perdut però el confinament ha impedit que molta gent sortís el carrer”, manifestava Lluís Canal, de La Llibreria. “Les vendes han sigut pitjors respecte els altres anys, però entre no poder obrir i poder vendre algun llibre ha estat un pas”, al·legaven des de La Puça. És que de fet la gent continua conscients de les normes de seguretat del Govern, així que “si l’any passat venien quatre persones d’un mateix nucli familiar, aquest any en venia una i comprava deu llibres, per exemple”, asseguraven des de Llibre Idees. A més, no poder preparar cap paradeta amb les novetats també “ha suposat un declivi de les vendes”, reiteraven des de la Francesa.

Sigui com sigui, la gent no deixa de creure en la reivindicació literària i floral, ni tampoc vol perdre els costums. Així, tot i que les circumstàncies no van ser idònies, els actes d’amor i les ganes de mantenir les tradicions van fer dels moments grisos un dia ple de lletres i color.

La diada de Sant Jordi es va celebrar de manera diferent.

Una diada de Sant Jordi inusual

tracking