Andorra queda fora de l'assaig contra el virus

El Principat no participarà finalment en l’estudi que lidera l’epidemiòleg Oriol Mitjà i que ha de determinar si la hidroxicloroquina frena els contagis

Andorra queda fora de l'assaig contra el virusFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra no participarà finalment en l’assaig clínic que lidera l’investigador Oriol Mitjà i que té per objectiu determinar si amb l’ajuda d’un medicament, la hidroxicloroquina, es pot frenar el nombre de contagis per coronavirus. La idea inicial de l’estudi era que hi participessin cinc països estrangers a més de Catalunya, però finalment problemes legals i burocràtics han deixat en pausa aquesta possibilitat. En concret, les dificultats tenen a veure amb l’assegurança que cobreix les persones que participen en el projecte, així com el fet que finalment la resposta de la ciutadania ha sigut superior de la que Mitjà i el seu equip s’esperaven i ja han superat el nombre de voluntaris necessaris.

L’investigador català Marc Corbacho, que forma part de l’equip que treballa en l’assaig clínic, va explicar al Diari que un grup de professionals andorrans es van desplaçar a Catalunya per formar-se i saber com s’havia de realitzar aquest estudi. Més endavant, però, es van topar amb dificultats perquè l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) aprovés la col·laboració amb un país estranger per les dificultats de donar cobertura als residents en un territori estranger. El mateix va passar, tal com va detallar Corbacho, amb la cobertura de l’assegurança contractada per realitzar l’estudi. De fet, i amb la voluntat de trobar solució al problema, en un inici es va demanar al Govern del Principat que es busqués una assegurança que cobrís els voluntaris que se sotmetessin a l’assaig en territori andorrà. De moment, però, el vincle ha quedat suspès. “Hem posat la col·laboració en pausa a l’espera de buscar un conveni que ens permeti tirar-ho endavant”, va indicar Corbacho.

L’estudi d’Andorra

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar que desconeix si hi ha possibilitat que la col·laboració amb l’assaig clínic de Mitjà es reactivi però en tot cas va recordar que el més important és que es tiri endavant i que doni resultats que es puguin aplicar arreu per frenar la pandèmia mundial. “El que se’ns ha dit és que es deixa en suspens, no que s’anul·li definitivament, però veig difícil que es reactivi per les casuístiques que requereix i les complicacions legals que té”, va avançar el ministre.

Amb tot, el titular de la cartera de Salut va insistir que l’estudi en el qual s’ha de centrar Andorra és el doble test massiu que es farà a tota la població a partir de dimecres. “Això no ho ha fet ningú”, emfatitzava el ministre per recordar que el Principat serà pioner en una mesura que permetrà fer una radiografia sanitària de la població. “Això ens permetrà passar del confinament de tota la població, al confinament selectiu de totes les persones malaltes i dels seus contactes” ja que sabrem també “aquells que són malalts asimptomàtics”. La informació, a més, també “es podrà explotar des d’un punt de vista científic”.

Pel que fa altres temes que en algun moment s’han posat sobre la taula com ara la possibilitat de crear un certificat sanitari que determini si has passat o no la malaltia, el ministre va indicar que aquesta opció està generat un debat molt intens a nivell internacional per les conseqüències i els problemes bioètics que comporta.

També s’estudia una altra possibilitat que seria més fàcil d’aplicar a nivell bioètic. Es tracta d’un estudi de contactes que es podria fer amb una eina encriptada a través de bluetooth i vinculada al mòbil. “Quan et poses malalt el teu mòbil tindrà la informació de quins altres mòbils han estat a prop i per tant han estat contactes teus”, detallava. Tot plegat es faria de manera anònima i segura. De moment, però, encara no s’ha pres cap decisió al respecte.

EN QUÈ CONSISTEIX L'ASSAIG CLÍNIC?

El que busca l’assaig clínic és reduir el nombre de contagis de la Covid-19 parant la cadena de transmissió. Si el resultat de l’estudi és positiu, el medicament s’administraria a les persones que han estat en contacte amb positius abans que desenvolupin la malaltia. A hores d’ara, les persones que s’han vist exposades al virus només poden esperar a saber si ells també tenen la malaltia. Si la hidroxicloroquina confirma la hipòtesi dels investigadors, el medicament permetria als pacients exposats protegir-se contra el desevolupament de la Covid-19 i parar-ne l’expansió.

tracking