Els tests d'anticossos es començaran a fer dimecres
Els voluntaris seran els primers a sotmetre’s a unes proves amb més de 47.000 inscrits
Ja hi ha data oficial. Els tests massius d’anticossos que es realitzaran a tota la població començaran el proper dimecres 29 d’abril. Així doncs, els ciutadans que s’hagin inscrit a la prova seran notificats pròximament per acudir-hi, de manera esglaonada durant la primera fase, a un dels 11 punts de control que hi haurà repartits arreu del territori. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va concretar que els stop labs tindran capacitat per assumir “poc més de 7.000 persones per dia”.
Els primers a sotmetre’s als tests seran els 638 voluntaris que participen en el protocol de l’operatiu, dels quals 366 són personal sanitari i 270 són efectius logístics. Abans, però, per motius de seguretat es verificarà la sensibilitat i especificitat dels dispositius arribats de la Xina. D’aquesta manera, durant el cap de setmana, es procedirà a agafar mostres de sang a pacients de l’hospital, tant positius com negatius, per validar la qualitat dels resultats de la tècnica.
Tal com va avançar el Diari, els 150.000 tests d’anticossos van arribar al país ahir a la tarda després de sortir de l’aeroport xinès de Guangzhou dijous al vespre. L’emmagatzematge de les proves anirà a càrrec del COEX durant el mes que durarà l’operatiu, que contempla una primera fase de cribratge massiu de deu dies, una pausa de dues setmanes i una segona fase de screening poblacional que durarà deu dies.
La connectivitat de les dades
En la mateixa línia, Andorra Telecom va posar en relleu la importància de les xarxes d'internet que "han estat posant els nostres tècnics al llarg de tota la setmana", en els diferents stop labs del país i que "serveix per connectar tots els punts del territori on es facin proves amb el programa de dades del Govern". Tal com es va detallar des de la parapública, els experts van optar per la connectivitat wifi davant de la 3G, que "en depèn de quins aparcaments interiors, pot donar problemes de cobertura".
Els punts de connectivitat que s'han instal·lat són similars a les antenes wifi que es troben als carrers de les parròquies centrals i donaran accés a tots els ordinadors i tauletes dels sanitaris i voluntaris a la base d'informació de l’Executiu. "Tot plegat està enllestit per quan el Govern doni llum verda als tests", es va concloure des de l'empresa de telecomunicacions.
Més de 47.000 incrits
A data d’ahir, segons va informar el ministre Portaveu, Eric Jover, ja hi ha més de 47.000 inscrits al portal web del Govern, cosa que suposa més d’un 60% de la població tenint en compte que el procés de registre també està obert per a temporers i transfronterers. “La resposta que estem obtenint des de la població és molt positiva”, va afegir Jover.
Per la seva banda, el titular de Salut va reivindicar que aquesta “és una prova que no ha fet en cap país del món”, raó per la qual va manifestar que “la nostra ambició és arribar com més enllà millor i sensibilitzar la ciutadania sobre la utilitat de la prova”. Per aquest motiu, Benazet no va establir cap data límit per inscriure’s a la prova i va remarcar que els comuns es posaran en contacte amb aquells ciutadans que encara no s’hagin apuntat a unes proves que, malgrat ser de caràcter voluntari, “tindran un vessant molt important a nivell científic sobre el coneixement de l’epidèmia”.
Finalment, el ministre de Salut va apuntar que del resultat d’aquests tests es desprendrà “una altra eina per prendre decisions sobre les excepcions al confinament”, iniciades el dijous 16 d’abril passat amb les sortides a l’exterior per dies alterns.
LA XIFRA D'ALTES MÈDIQUES S'ACOSTA A LA DE CASOS ACTIUS
Paral·lelament, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar ahir que en les darreres 24 hores s’han registrat vuit casos nous per coronavirus al país. D’aquesta manera, Andora acumula un total de 731 casos positius. No obstant això, una dada rellevant és que la diferència entre la xifra de casos actius i la d’altes mèdiques s’ha escurçat més que mai. En aquest sentit, hi ha 347 casos que romanen en actiu i 344 persones que han superat la malaltia, quelcom que demostra “les bones dades epidemiològiques”, tal com va assenyalar Benazet. La xifra de defuncions va elevar- se a 40 després que en les darrers hores perdessin la vida tres padrins de 77, 79 i 86 anys respectivament. Tots ells pertanyien a institucions sociosanitàries: dos a Salita que estaven ingressats i van causar decés al El Cedre i un altre d'aquesta residència que havia estat traslladat a l'hospital. Per últim, ahir va trascendir que els ventiladors mecànics amb els quals es va reforçar l’UCI (quatre venien d’Espanya i cinc de la Xina) es van aconseguir gràcies a la mediació del Ministeri d’Economia a través d’una empresa que no va cobrar cap tipus de comissió per la prestació dels serveis.