Espot diu que la gestió de l'ERTO serà “tan àgil com sigui possible”

Apunta que és la documentació mínima per afavorir un procediment àgil i assegurar que l’empresa compleix els requisits

Espot diu que la gestió de l'ERTO serà “tan àgil com sigui possible”SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La burocràcia que han d’emplenar les empreses per acollir-se al programa d’ERTO que va aprovar el Consell General fa una setmana és la més àgil que s’ha trobat per tal de donar resposta ràpida i assegurar que el sol·licitant respon a tots els requisits que es demanen. Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença pública que va fer al vespre responent 25 de les més de 350 preguntes que va enviar la població a través d’una adreça de correu electrònic que va habilitar l’Executiu divendres passat. Seguint un format de roda de premsa, Espot va donar resposta a tot un seguit de neguits, d’entre els quals el funcionament dels ERTO era el principal. “Quan vam elaborar el projecte de llei, vam voler facilitar al màxim la burocràcia, sempre tenint en compte que les conseqüències de no concedir-lo són prou greus”, va apuntar Espot, que davant d’aquesta responsabilitat va justificar que “és la documentació mínima per assegurar-nos que les empreses compleixen els requisits”. En la mateixa línia, el cap de Govern va respondre una altra pregunta que posava sobre la taula la possibilitat que una empresa reactivés la seva activitat econòmica ara i s’acollís a la mesura en uns mesos. En aquest sentit, Espot va detallar que l’objectiu és ser flexibles i si una empresa obre ara perquè té un volum de comandes important a l’agenda, i d’aquí a dos mesos ha de demanar un ERTO perquè l’activitat econòmica ha tornat a baixar, ho podrà fer.

El neguit que va presentar la població també anava relacionat amb el futur de l’economia, i és que van demanar si les empreses, un cop passi la data límit dels ERTO, podrien tornar a acomiadar els empleats. En aquest punt, Espot va enviar un missatge tranquil·litzador i va apuntar que “ho podran fer, però sempre acollint-se a la llei i justificant-ho”.

La titularitat dels crèdits tous

Deixant de banda els expedients de regulació temporal d’ocupació, els crèdits tous i la publicació de la seva titularitat també va ser un punt clau en la compareixença del cap de Govern, que en va defensar l’anonimat per “ser informació sensible per als empresaris” i “posar en risc alguns negocis, que poden tenir problemes amb els seus proveïdors si aquests veuen que el comerç té dificultats econòmiques”. Alhora, Espot va assegurar que “tota la informació la rebrà el tribunal de comptes, que valorarà la idoneïtat del criteri”.

L’última pregunta que va respondre Espot anava relacionada amb el servei de mediació, i és que després de la tensió que està vivint la societat amb la situació econòmica i sanitària relacionada amb la Covid-19, el cap de Govern va obrir la porta a l’obligatorietat de passar pel servei de mediació abans d’obrir nous procediments a la Batllia.

La pregunta íntima

D’entre totes les qüestions formals, Espot en va respondre una de més personal, quan va explicar que “de tant en tant visc moments de desànim”, però “soc conscient que la població espera de mi i dels ministres la nostra millor versió, així que ens posem optimistes i ens bolquem en el treball”.

tracking