Pandèmia mundial
El Govern rectifica pel col·lapse amb els tests
Govern canvia els protocols a seguir en la prova d’anticossos després de les queixes de les primeres persones a fer-se-la
A partir d’ara les persones que es realitzin el test d’anticossos rebran un missatge amb el resultat i en cas de ser positius se’ls derivarà al metge referent per tal que aquest avaluï quines mesures cal que prengui la persona afectada i el seu nucli familiar. Així ho van explicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la doctora Cristina Royo, reconeixent que hi ha hagut “errors en la plataforma” que han provocat que algunes personse no hagin rebut encara el resultat, però que esperen que avui estigui solucionat.
El ministre va indicar que el resultat de la prova que s’està realitzant a tota la població no és definitiu pel que fa a si tens en aquell moment la Covid-19, “però dona indicis”. “És una eina que ens ajuda a fer el diagnòstic però per si sola no ens diu si tens la malaltia”, va aclarir, afegint que mitjançant criteris clínics es decidirà si la persona s’ha de mantenir aïllada o no. El paper del metge referent serà clau en aquest sentit, ja que serà ell qui analitzarà si cal fer una PCR per confirmar o descartar el coronavirus, tenint en compte diversos criteris entre els quals si la persona té símptomes, si ha estat en contacte amb altres positius o si està treballant.
Queixes dels positius
El canvi de protocol arriba després de les queixes d’alguns voluntaris –els primers a fer-se els tests– i que en alguns casos van veure com el resultat de l’IGM era positiu i els enviaven a casa a l’espera d’una trucada de Salut que encara no han rebut. És el cas de la Carla –prefereix no fer públic el seu cognom–, que es va fer la prova divendres de la setmana passada perquè s’havia apuntat com a voluntària a Andorra la Vella. La Carla,que té coneixements en la matèria perquè és biòloga sanitària, posa en relleu precisament que “aquests tests no et donen un resultat concloent per si sols, requereixen una altra prova per saber si realment ets positiu, i dir-li a la gent que es confini a casa només amb aquest resultat és una vulneració dels drets”. En aquest sentit insisteix que “s’haurien de verificar els positius amb altres proves perquè si no el cribratge s’està fent a mitges”.
En el seu cas, explica que “el meu test va trigar molt a marcar-se i després no es veia clar, però van decidir que era positiu”, fet que, segons el seu criteri, és “com a molt un positiu dubtós, però ningú no em va repetir la prova”. Després de veure com havien procedit, la Carla va decidir recórrer a un laboratori privat per fer-se un test ELISA, que mesura amb precisió la quantitat d’anticossos, i ara està a l’espera del resultat.
Un cas similar és el de la Marta, que és voluntària del comú d’Andorra la Vella, a la qual també li van fer la prova divendres i el resultat va ser positiu. Dos dies després, diumenge, li van fer al seu fill, que viu amb ella, però ell encara no té el resultat. “Va anar tot molt bé però un cop em van dir que era positiva em van enviar cap a casa i em van dir que ens trucarien per indicar-nos com procedir i encara no sabem res”, exposa indignada, afegint que ni ella ni el seu fill tenen símptomes. “Jo m’he aïllat per compromís però segur que hi ha gent que no ho fa”, opina, tot remarcant que “entenc que estan saturats però si dones positiu és important que et truquin perquè estàs inquiet i no saps què has de fer”. L’única trucada que ha rebut per part del ministeri va ser per conèixer si tenia símptomes i després de quatre dies sense obtenir més informació, va decidir trucar a la seva metgessa de referència per demanar la baixa i comentar-li la situació, malgrat que el protocol encara no marcava que seria aquesta figura la que en faria el seguiment pertinent.
L’Elisenda també va viure una història semblant. Es va apuntar per ser voluntària a Andorra la Vella i li van fer la prova divendres passat. “No vaig veure el resultat però em van dir que era positiu”, comenta. Vist el resultat, l’endemà li van fer la prova a la seva mare, amb qui conviu, i “ella va donar negatiu”. Un resultat, considera, “que no concorda”. Amb tot, l’Elisenda va decidir aïllar-se a casa per responsabilitat “però Salut no m’ha trucat ni m’ha dit res de com he de procedir”. Finalment, va decidir trucar ella a Salut i la resposta va ser “que em quedés a casa, que estaven molt saturats”. “Comprenc la feina que tenen però si als positius no els dius res no serveix de res fer els tests”, sentencia. Davant la incertesa, també va trucar al metge referent i, segons indica, la resposta del professional sanitari va ser que “només es fan PCR en el cas de la gent que té símptomes”.