Pandèmia mundial

Esquerra demana que s'apliquin ajudes per als treballadors fronterers

Presenta una moció al Senat espanyol per denunciar que no tenen dret a cap prestació

Esquerra demana que s'apliquin ajudes per als treballadors fronterersFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya va presentar al Senat espanyol una moció per preguntar per la situació dels treballadors fronterers i demanar que s’apliquin ajudes per a aquest col·lectiu de treballadors que resideixen a Catalunya, però que en canvi estan treballant al Principat d’Andorra. Així doncs, un dels promotors de la iniciativa, el senador Miquel Caminal, va explicar al Diari que “aquesta iniciativa ve motivada per l’actual situació a causa del coronavirus. Fins ara a Espanya ja s’havien començat a aplicar els ERTO, però a Andorra han començat a entrar en vigor durant aquest mes de maig i cal veure com queden aquells treballadors que viuen a la Seu d’Urgell o a la Cerdanya i treballen a Andorra”.

En aquest sentit, Caminal va recordar que “les persones que presten serveis a Andorra es troben que com que no són residents ni nacionals allà, un cop acabat el contracte de treball no tenen dret a cap tipus de prestació. I una vegada aquí, com que no han cotitzat a Espanya, tampoc poden percebre l’atur. A més a més, en ser residents aquí (a Catalunya) no poden gaudir de l’ajuda que tenen els immigrants que tornen al país. Tot això els pot deixar en una situació força complicada”.

Sobre la quantitat de persones que es podrien veure afectades, fonts republicanes van xifrar-les en uns 2.000 treballadors, entre els que es trobarien residint a l’Alt Urgell i els que viurien a la Cerdanya. D’aquests, tal com va explicar Caminal, “un 6% es podrien veure afectats i perdre la feina en funció de com evolucioni tota la situació”. A més a més, el senador va considerar que “la tornada a la normalitat no serà pas ràpida, i desgraciadament segur que es produiran més acomiadaments. Quan tot passi, no tindrem la mobilitat que hi havia abans i costarà que tot torni a funcionar a ple rendiment. I ja sabem que quan això passa, les persones més afectades són les que tenen feines poc qualificades”.

A partir d’aquesta presentació, el tràmit que seguirà aquesta moció és molt lent, i tal com va explicar Caminal “es pot allargar ben bé tres o quatre mesos”. No obstant això, sembla que ja hi hauria algun contacte al respecte amb el Copríncep episcopal, tot i que com van explicar des del grup republicà, estaria per veure la incidència que pogués tenir Joan Enric Vives en aquesta problemàtica concreta que afecta els treballadors fronterers.

No obstant això, el senador va dir que “és evident que caldrà fer alguna cosa amb totes aquestes persones en cas que perdin la feina. No es poden quedar pas a l’estacada”. Caminal va recordar que una persona que no tingui feina i tampoc hagi cotitzat a Espanya en els darrers cinc anys i no sigui un immigrant que hagi tornat, només podria acollir-se a un subsidi d’uns 450 euros, i va afirmar que “amb això és evident que avui en dia no es pot viure”. Així doncs, el senador republicà no va descartar que des de la seva formació, a banda d’aquesta moció, s’intentés fer algun altre tipus d’acció política. Estaria per veure doncs si s’intentaria incloure una pregunta oral en un ple de la cambra alta espanyola o si se cercaria algun tipus de mecanisme com a mesura d’urgència a causa de la Covid-19.

tracking