Pandèmia mundial

Rebel·lió a l'Arieja en tancar el servei d'urgències d'un hospital

Va ser una decisió col·lateral a la reserva de llits destinats als andorrans

Rebel·lió a l'Arieja en tancar el servei d'urgències d'un hospital

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’hospital de Lavelanet, situat al cor de l’Arieja, va veure tancat el seu servei d’urgències per la pandèmia de la Covid-19. Les autoritats de la regió van decidir que el personal d’aquest centre reforcés el veí hospital de Foix, lloc on es va reservar una planta per la possible arribada de malalts de Covid-19 provinents d’Andorra. Aquest fet va provocar una mobilització sense precedents dels veïns de la zona i la reacció de la diputada per l’Arieja de la França Insubmissa, Bénédicte Taurine. La rebel·lió ciutadana es va traduir en una recollida de signatures en línia que es va tancar fa uns dies amb prop de 27.000 adhesions.

Aquesta setmana les autoritats sanitàries de la regió han anunciat la reobertura imminent del servei d’urgències de l’hospital de Lavelanet, conegut com l’hospital del Pays d’Olmes. La causa oficial de la reobertura, que tindrà lloc el 13 de maig, és la disminució de l’epidèmia de coronavirus a l’Arieja i el fet que Andorra ja no necessita els llits reservats per als seus pacients a l’hospital de Saint-Jean-de-Verges, a la localitat de Foix.

L’explicació oficial no convenç els veïns de la zona, ni tampoc la representant de l’Arieja a l’Assemblea National. Marcel Lopez, el suplent de Bénédicte Taurine, va explicar ahir als mitjans de comunicació locals que vol creure que l’èxit de la petició en línia també va tenir un paper en la reobertura. Les autoritats sanitàries finalment van comprendre que era perillós abandonar una població molt dispersa sense la prestació d’atenció local explicava. “Si s’hagués produït una mort a causa d’aquesta llunyania, l’Estat francès hauria assumit la responsabilitat total per això”, afegia.

“Va ser la pressió exercida per les 27.000 signatures, les alertes dels sindicats hospitalaris o les intervencions dels nostres diputats i altres representants electes locals els que van contribuir a la reobertura?”, es preguntava, per respondre’s: “Certament! Els ariegesos poden felicitar-los”.

El tancament, fins i tot temporal, va ser per a Lopez una “decisió injusta i cínica”, i assenyala que “hauria d’inspirar tothom a pensar ara què volem per al proper món”. Està convençut, afegia, que les 27.000 signatures recollides en pocs dies il·lustren el desig dels ciutadans de l’Arieja de mantenir els serveis públics.

tracking