Salut restringeix les PCR per la falta de material

El ministeri dona instruccions als metges referents de limitar la prova a casos concrets per la falta de reactius

Salut restringeix les PCR per la falta de materialFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Els tests ràpids que s’estan realitzant a tota la població segueixen creant polèmica. El ministeri de Salut va anunciar dimarts que canviava el protocol per agilitzar el contacte amb les persones que donin positiu en IgM traslladant la decisió d’aïllar o no l’afectat i els seus contactes al metge referent. Tal com Salut ja va explicar, el resultat del test d’anticossos no és definitiu però dona indicis per a un possible diagnòstic positiu en Covid-19. La certesa, però, no es pot tenir sense una prova complementària com la PCR. El problema és que els reactius per dur-la a terme són escassos i per tant no es pot fer a tothom. En aquest sentit, Salut ha donat instruccions al Col·legi de Metges perquè es limitin les proves PCR a casos concrets. Així ho va explicar al Diari el degà del col·legi, Josep Anton Touceda, que va admetre que “Salut ens ha dit que hi ha certa limitació per fer PCR i que no es pot fer a tothom, sinó que s’ha de decidir a qui es fa sota uns criteris clínics establerts o si el metge ho considera oportú”. A grans trets, es farà la prova a persones amb altres patologies, risc elevat de contagi o si pertanyen a cossos especials.

Pel que fa al protocol, Touceda va valorar positivament que es compti amb la figura del metge referent per gestionar els resultats. Amb tot, va explicar que ahir, primer dia d’implementació, tenien problemes per consultar el resultat de les proves dels pacients que els trucaven. “Hem tingut accés a la informació d’alguns pacients però a la d’altres, no”, va indicar Touceda, afegint que “els primers dies sempre hi ha disfuncions, però esperem que les properes hores se solucioni”. En aquest sentit, va demanar “paciència i calma” a la població per la gestió que s’ha fet dels primers tests argumentant que “estem en una situació excepcional i sempre hi ha disfuncions que intentem corregir el més ràpid possible”.

1.000 tests diaris

Precisament per solucionar la manca de proves PCR, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que la farmacèutica Grífols, que investiga vacunes i tractaments contra la Covid-19, donarà dues màquines a Andorra que permetran fer 1.000 test diaris a la població similars a les PCR. Segons va detallar el ministre, Grífols ha dissenyat un aparell a Califòrnia per detectar els malalts amb una tècnica anomenada TMA i que té més sensibilitat que la PCR. La companyia farmacèutica s’ha interessat pel model que ha adoptat Andorra per lluitar contra la pandèmia i el doble cribratge i vol col·laborar amb el Principat donant les màquines sense cap cost econòmic a canvi, però sí amb la voluntat d’intercanviar informació sobre els resultats dels tests. El material arribarà la setmana que ve i permetrà “ser més eficients en el tractament i el control de l’epidèmia”.

Malgrat que el fet de tenir aquestes màquines permetrà incrementar molt el nombre de proves que es podran realitzar, el ministre va deixar clar que se seguiran els mateixos criteris clínics a l’hora de decidir a qui se li ha de fer la prova per complementar el diagnòstic del test ràpid.

Benazet també va reiterar que el resultat del test d’anticossos s’envia mitjançant SMS i s’indica si la persona ha donat positiu d’IgM, és a dir, si hi ha indicis que està passant la malaltia en aquest moment. En aquest cas, se li recomana que es posi en contacte amb el seu metge referent per saber com ha de procedir. Segons va explicar Touceda, el fet que l’IgM doni positiu no significa que necessàriament s’hagi de confinar la persona, sinó que es tindran en compte diferents criteris, entre els quals si es tenen símptomes, per decidir si cal aïllament.

En el cas que la persona també vulgui conèixer el resultat d’IgG, és a dir, si ha creat anticossos, s’ha habilitat un número de telèfon (775 006), al qual també es pot recórrer si no es rep el missatge o si es detecta un error. Pel que fa a la plataforma web, el ministre va explicar que s’ha optat per notificar-ho mitjançant un SMS per “problemes de confidencialitat i de seguretat de la plataforma”.

EL PS TÉ DUBTES DE LA UTILITAT QUE PUGUIN TENIR ELS TESTS RÀPIDS

El Partit Socialdemòcrata continua discrepant de l’executiu amb relació a la utilització dels test ràpids d’anticossos. En aquest sentit, la presidenta del PS, Susanna Vela, va afirmar que tenen “molts dubtes després de llegir molts articles científics. Per això demanem la compareixença del ministre de Salut”. Un punt en què va redundar el president del grup parlamentari, Pere López, que va afegir que “ja es va intentar fer l’obligatorietat per llei. No es poden prendre decisions individuals sobre la base d’aquests tests”.

Salut restringeix les PCR per la falta de material

tracking