Inversions
Sant Julià abandona el projecte del ràfting
Desperta Laurèdia dona suport a la mesura per deixar sense efecte l’activitat prevista per Vila
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va anunciar ahir que el comú descarta el projecte del ràfting a la parròquia laurediana perquè la seva viabilitat és dubtosa i no es disposa dels recursos necessaris. “Nosaltres descartem l’activitat aquàtica perquè si no hi ha suficient aigua no es pot realitzar, i també considerem que la viabilitat del projecte del ràfting era molt dubtosa”, va indicar el cònsol major.
Justament ahir va sortir publicat al BOPA l’edicte en el qual es declarava desert el concurs per a la prestació del servei per a la pràctica del ràfting al riu Valira a la parròquia. En conseqüència, va sortir publicat un segon edicte en el qual el comú descarta i declara desert el concurs per a la realització d’un passeig al llarg del riu Valira, que havia d’anar des del nucli urbà de la parròquia fins a la frontera del riu Runer. “És un projecte que es va adjudicar durant la legislatura de Josep Miquel Vila i en aquell moment van condicionar la seva execució al fet que es dugués a terme l’activitat del ràfting, i com que no es farà, cau”, va apuntar Majoral.
El cònsol major també va manifestar que per prendre la decisió no han parlat amb FEDA, “però estant al comú tenim a mà tota la documentació relativa al projecte. I quan era conseller general vaig demanar documentació sobre l’activitat que em van facilitar des de FEDA i se’m va transmetre un informe en què es veia clarament que el cabal d’aigua no era suficient per dur a terme una activitat com el ràfting”.
Majoral va argumentar la decisió indicant que, a banda de la manca de recursos, “també hi ha un concepte econòmic. El passeig del riu tenia un cost d’1.600.000 euros aproximadament, i en la situació que estem vivint amb la pandèmia del coronavirus, des de la corporació laurediana considerem que no podem, ni és necessari, fer front a aquesta despesa, ja que en aquests moments hi ha necessitats molt més importants a la parròquia”.
Suport de desperta laurèdia
En aquesta línia, des de la minoria comunal Desperta Laurèdia va posar en relleu que el cost de l’activitat al Valira rondaria prop d’un milió d’euros, “tenint en compte tot allò que fa referència a l’adequació dels espais, els accessos al riu i els complements”. I van considerar que seria inacceptable que es tirés endavant el projecte, tant pel cost com per la viabilitat i, sobretot, “per les circumstàncies en què ens troben actualment, en les quals cal prioritzar l’assistència social i garantir les necessitats de la ciutadania”.
D’altra banda, Cerni Cairat va posar en relleu que durant l’anterior legislatura, “quan encara érem una plataforma ciutadana, ens vam posicionar en contra del projecte, i llavors Unió Laurediana, l’actual majoria, es trobava a l’oposició i no es va pronunciar”. I va afegir que “celebrem que finalment hagin decidit no dur a terme el projecte”.
Tanmateix, Cairat va puntualitzar que l’activitat hauria perjudicat ambientalment el territori, ja que “el riu va sofrir l’impacte de les obres que es van realitzar per la festa major, total perquè al final no es pugui fer res”. Malgrat que “la majoria de Vila va afirmar que l’havien netejat, també van modificar-ne el curs a través d’unes infraestructures que fan que l’aigua corri més de pressa i que encara es troben dins l’aigua. Un mecanisme que afecta el medi aquàtic”, va posar en relleu el conseller de la minoria.
En resposta a la minoria, Majoral va exposar que durant la legislatura de Vila “es va netejar el riu, que va ser l’actuació més important, ja que ens afavoreix a tots”, però va negar que es realitzessin obres al voltant del Valira. “Només es van canviar d’ubicació d’algunes pedres per canalitzar l’aigua per poder fer l’activitat.” I va destacar que no “van posar cap infraestructura perquè augmentés el cabal del riu”.