Rebaixa de sou als càrrecs públics d'entre el 10% i el 15%

La reducció dels salaris al personal de lliure designació es realitzarà de manera esglaonada

Rebaixa de sou als càrrecs públics d'entre el 10% i el 15%SFG

Creat:

Actualitzat:

El gest de corresponsabilitat al qual en reiterades ocasions ha apel·lat el Govern tindrà també repercussió en les nòmines de tots els alts càrrecs públics. Segons ha pogut saber el Diari, la rebaixa salarial oscil·larà entre el 10% i el 15%. Amb tot, el text que s’està treballant per aprovar una llei específica que afecti les retribucions dels representants electes encara no està tancat i, de fet, està generant molt debat intern entre els mateixos afectats per la mesura.

En aquest sentit, la reducció salarial està prevista que concerneixi tots els membres del Govern, els consellers generals, els cònsols i consellers dels set comuns i els alts càrrecs de les parapúbliques com, per exemple, la UIFand, el Consell Superior de la Justícia, Andorra Turisme, FEDA o Andorra Telecom, entre d’altres. A més, quant als càrrecs de lliure designació, la voluntat és que produeixi una disminució salarial esglaonada, és a dir, en funció de la remuneració que perceben. Tot plegat forma part de les mesures anunciades per l’executiu dins dels reajustaments econòmics a causa de la crisi provocada per l’emergència sanitària de la pandèmia del coronavirus.

Així doncs, arran de les crítiques que sorgien contra els polítics per no retocar-se les retribucions per contenir la despesa pública i d’acord amb les pèrdues que estan patint tots els sectors econòmics, el Govern també ajustarà els sous dels alts càrrecs. D’aquesta manera, la previsió és que aquest text legislatiu es pugui presentar al Consell General a mitjan d’aquest mes.

Més enllà de l’estètica, l’executiu va considerar que era necessari fer una llei per precisar aquesta afectació, ja que el contingut de la segona Llei òmnibus –que preveu l’aprovació de les suspensions temporals de contractes laborals i les reduccions de jornada laboral– està suposant baixades d’ingressos per a molts treballadors. De fet, segons el ministre portaveu, Eric Jover, ja hi hauria més de 8.000 assalariats que es veurien afectats per una mesura que com a màxim es pot allargar fins a final d’any.

Els sous de les parapúbliques

Pel que fa als salaris dels directius, les fonts consultades per aquest mitjà van recordar que hi ha alts càrrecs de les parapúbliques que perceben una remuneració major que la del cap de Govern, motiu pel qual coincideixen a assenyalar que tothom ha d’aportar el seu granet de sorra en un moment de crisi com l’actual. De totes maneres, encara no hi ha cap proposta en ferm perquè s’està estudiant de quina manera s’hauria d’articular legalment la rebaixa, ja que part dels contractes del personal esmentat estan blindats.

En qualsevol cas, hi ha dirigents polítics que s’han mostrat partidaris que el salari màxim en el cas dels directius de les empreses públiques i parapúbliques s’imposi més enllà de la pandèmia i es revisin perquè les nòmines no siguin tan altes a llarg termini.

ELS PUNTS

-El Govern es va comprometre a ser corresponsable durant la crisi i té previst proposar una rebaixa salarial d’entre el 10% i el 15% per a tots els alts càrrecs públics.

-La previsió és que el text legislatiu es pugui presentar al Consell General a mitjan aquest mes i estar d’acord amb les baixades d’ingressos que estan patint els treballadors afectats per les suspensions temporals de contractes laborals i les reduccions de jornada laboral.

-Els tres grups parlamentaris que donen suport a l’executiu també proposen que es posi un topall als salaris dels directius de les parapúbliques. La mesura s’argumenta en el fet que hi ha alts càrrecs de les empreses públiques que cobren més que el cap de Govern.

-El gest sorgeix com a resposta de les crítiques per no retocar-se els sous per contenir la despesa pública.

tracking