Pandèmia mundial

DA celebra l'aposta de Grifols per Andorra i diu que suposarà un estalvi

Un tècnic de la farmacèutica és al Principat per tal de preparar el procés de les proves

DA celebra l'aposta de Grifols per Andorra i diu que suposarà un estalvi

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La consellera general de Demòcrates per Andorra Sandra Codina va afirmar que “al nostre grup parlamentari pensem que és molt positiu que una multinacional farmacèutica com Grifols s’hagi fixat en Andorra per tal de poder treballar conjuntament contra la pandèmia mundial que suposa el coronavirus”. En aquest sentit, Codina va destacar la feina que s’estava fent des del ministeri de Salut i que havia cridat l’atenció de Grifols, i va dir que “hem de tenir en compte que el procés de cribratge que s’està fent aquí, fent proves d’anticossos a tota la població, no es fa en cap altre lloc del món”. Així doncs, des del grup majoritari que dona suport al Govern es van mostrar molt contents de poder comptar amb aquesta col·laboració amb Grifols i creuen que serà molt important per encarar la fase actual en la lluita contra la pandèmia mundial del coronavirus que també ha impactat a Andorra.

Un altre dels punts importants a destacar és sobre com s’havia gestat la col·laboració entre el ministeri de Salut i la multinacional farmacèutica. En aquest sentit, Codina va explicar que “van ser des de la pròpia companyia Grifols, que veient la bona feina que s’estava fent des del país es van posar en contacte amb el ministre Joan Martínez Benazet per tal d’oferir la seva col·laboració”. En aquest sentit, cal recordar que el que va oferir la multinacional va ser dues màquines de detecció del coronavirus en un sistema que, segons la mateixa Codina, “la TMA, que fa la màquina de Grifols, encara és més sensible que el de les PCR”. A més a més, va afegir que “la companyia va oferir fins i tot una tercera màquina. Tot i que pel volum d’aquestes, en l’espai que s’havia habilitat només se’n podien encabir dues”. Sobre el seu funcionament, la multinacional farmacèutica “va enviar l’endemà mateix de l’acord de col·laboració un tècnic al país per tal que coordinés tota la instal·lació de les màquines i la posada en marxa del procés de proves. A més a més, hem de tenir en compte que Grifols deixa, sense cost, aquesta maquinària fins al final de la crisi sanitària”. Així doncs, segons va explicar la consellera general de DA, “el fet de poder comptar amb un sistema de diagnòstic de la Covid-19 al país ens permetrà no haver de dependre dels laboratoris externs de fora del país. I no podem oblidar que el fet de poder fer les proves aquí farà que hi hagi un estalvi econòmic”. Sobre la capacitat que tenen les màquines de fer proves, Codina va explicar que tenen la capacitat de “fer un total de 1.000 proves diàries cadascuna” de les màquines que ha cedit Grifols.

En relació amb la polèmica de la cessió de dades entre el ministeri de Salut i la companyia, la consellera general de DA va ser molt contundent i va afirmar que “el Govern no permetrà cap tipus de cessió de dades personals de les persones a les quals s’hagi fet la TMA. Hi ha una Llei de protecció de dades i l’executiu no està per facilitar dades. Som un país democràtic i el Govern és molt conscient que cal preservar la llibertat individual de cadascun dels ciutadans”. Finalment, des del grup parlamentari de DA van voler destacar que tant el cribratge massiu que ja s’havia impulsat des del ministeri de Salut, com la col·laboració amb Grifols i la capacitat de poder fer proves de diagnosi d’alta intensitat per detectar el coronavirus sense haver de recórrer a laboratoris externs, serien pilars cabdals en la lluita per tal d’aconseguir frenar la pandèmia i poder seguir modulant les mesures de l’estat d’emergència sanitària.

tracking