Pandèmia mundial

Els advocats demanen que es reprengui l'activitat judicial

El col·legi al·lega que tenint en compte la situació actual l’aturada “ha deixat de tenir justificació”

Els advocats demanen que es reprengui l'activitat judicialFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Advocats va demanar ahir al Consell Superior de la Justícia i al Govern reprendre progressivament l’activitat ordinària judicial. “Amb excepció de les actuacions més urgents, ens trobem des del 14 de març del 2020 en una situació que comporta de fet la limitació temporal dels drets reconeguts a la Constitució”, va indicar.

En aquest sentit, els advocats van al·legar en un comunicat que tenint en compte les noves circumstàncies de la pandèmia ja no és justificable limitar temporalment els drets fonamentals de l’article 10 de la Constitució, que reconeix la potestat a obtenir una decisió fonamentada i a un judici de durada raonable. “La ponderació de drets en les noves circumstàncies comporta que les limitacions que es puguin establir en relació amb el dret a la jurisdicció, per fer-lo compatible de forma raonable amb altres drets, hagin de ser d’acord amb mesures menys dràstiques”.

A més a més, van exposar que en aquesta suspensió no estan compresos els procediments d’habeas corpus ni els altres preferents i urgents de protecció de drets fonamentals. I tampoc ho estan les actuacions amb persones detingudes o preses, i les urgents en matèria de vigilància penitenciària, l’adopció de mesures cautelars i per a les persones en situació de risc, així com la pràctica de les actuacions que es considerin necessàries per evitar perjudicis irreparables als drets i als interessos legítims de les parts. Des del col·legi professional també van expressar que la seva demanda es podria dur a la pràctica sense perjudicar les noves mesures preventives que es puguin establir per garantir l’exercici de la jurisdicció de forma compatible amb la lluita contra la Covid-19 i el dret a la vida, la integritat física i la protecció de la salut de les persones.

Fi de la pandèmia

Els advocats van apuntar que de la informació lliurada pel Govern sobre el desenvolupament de l’emergència sanitària es desprèn que els casos de persones que han patit la infecció del coronavirus han disminuït notablement, i que a través del cribratge poblacional en poc temps es podrà tenir un coneixement força precís dels ciutadans que han passat o estan passant per la pandèmia. “Ja no ens trobem en un moment crític de la crisi, sinó més aviat en fase de normalització progressiva”, van manifestar.

En el comunicat també van posar en relleu que actualment totes les administracions generals i comunals han pogut reprendre en bona part la seva activitat ordinària. I van destacar que particularment, “el nostre col·lectiu ha obert els seus despatxos professionals en els termes previstos pel decret del 30 d’abril”.

El Col·legi d’Advocats també va fer palès el seu compromís de col·laboració amb el Consell General, l’executiu, el Consell Superior de la Justícia i el Col·legi de Procuradors, per implementar les mesures preventives escaients. No obstant això i preservant tota mena de seguretat de les persones, van instar Govern que “en el millor dels terminis” permeti reprendre l’activitat.

tracking