Sinistre

Els tècnics avaluen si l'edifici de l'incendi pot tornar a ser habitable

Els veïns només poden accedir-hi per agafar objectes petits però els mobles s’han de quedar als pisos

Els tècnics avaluen si l'edifici de l'incendi pot tornar a ser habitableFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les aproximadament tretze persones que vivien a l’habitatge de l’avinguda Carlemany que fa més de 15 dies va patir una dels incendis més tràgics que es recorden a Andorra –tres morts– no tenen clar que puguin tornar a viure al mateix edifici. Alguns hi estaven des de feia 21 anys amb lloguers realment baixos –300 euros mensuals– i són conscients que hauran de traslladar-se a un altres pis i, per descomptat, amb un arrendament molt més elevat, sense saber si podran tornar als antics habitatges. Tècnics d’Indústria estan revisant les instal·lacions industrials i els arquitectes els danys en els fonaments.

En la reunió que els inquilins van mantenir amb personal d’Afers Socials, aquests els van fer arribar els dubtes que tenen els tècnics sobre l’estat de l’immoble, encara que és massa prematur per determinat si s’ha d’enderrocar. Les flames van ser molt intenses al segon pis, però es tracta d’un edifici molt antic i tampoc el manteniment ha estat el més adequat. Avui una de les famílies hi podrà accedir per recollir roba, fotos o telèfons mòbils, però tècnics i bombers descarten que es pugui fer el trasllat de mobles cap a un nou apartament de lloguer.

NO A EL CEDRE

La Marina D. S. vivia al quart segona amb els seus pares, ja que la germana conviu amb el seu company. La jove desitja aclarir algunes confusions a l’entorn de la situació després de l’incendi i del suport de l’administració. Ahir van mantenir una reunió amb personal d’Afers Socials i la Marina es va mostrar satisfeta amb aquest contacte perquè es van començar a concretar aspectes que estaven difusos. Després de l’incendi van proposar a la família –que ha superat la Covid-19– allotjar-se a El Cedre, però la mare s’hi va negar rotundament –bàsicament perquè no és una residència que li generi bones vibracions–, per la qual cosa van optar per anar a casa d’una tieta. En cap moment van estar a l’hotel Font del Marge, i de l’hospital van ser traslladats directament a casa de la familiar.

“Al principi vam estar una mica desorientats i ningú ens va oferir una estança alternativa”, va comentar ahir. Admet que els van assegurar que rebrien ajuda, però com és natural abans s’havien de fer números per comptabilitzar a quin tipus poden accedir en funció dels seus ingressos. Tota la família treballa, menys ella, que va acabar el contracte amb Andorra Telecom el 15 d’abril, i com que no té acumulats 18 mesos de treball –té 18 anys– no pot demanar una prestació per atur.

Però ahir la família estava més satisfeta. Ara han de preparar la documentació necessària perquè Afers Socials valori quines ajudes poden tenir: al lloguer, advocat gratuït, ajuda per la Covid i les prestacions que poden demanar. A més, ja tenen un pis reservat, més nou, més gran i per descomptat més car.

El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, també es va reunir amb les dues dones que van perdre la parella. Una necessita suport per trobar un pis petit.

PROBLEMES A L'HOTEL QUE VA SERVIR L'ALLOTJANMENT PROVISIONAL

Un dels aspectes més problemàtics va ser allotjar algunes persones a l’hotel Font del Marge perquè hi havia alguns malats aïllats de coronavirus a la seva habitació que de vegades no feien prou bondat. Des del ministeri se’ls va intentar convèncer que el mateix problema tenien a l’edifici cremat, però va ser difícil el diàleg. La falta de civisme d’alguns dels allotjats va motivar la queixa de la propietària de l’establiment, que va demanar a l’administració que cerquessin un altre lloc. Com a anècdota una de les famílies va demanar que li portessin expressament els menús d’una popular empresa de menjars preparats perquè els menús no eren del seu gust. Els afectats van tenir també contactes amb el comú d’Escaldes-Engordany, que els va comunicar que la corporació no té pisos socials i que poca cosa podia fer a banda d’indicar a quin departament del Govern s’havien de dirigir per demanar ajudes i exposar la seva situació. Cal recordar que en l’incendi van morir tres persones. Un home al segon pis, on es va originar l’incendi a causa d’una estufa que va calar for a un sofà proper, i una mare i el seu fill de 16 anys al quart pis per la inhalació del dens fum que pujava de les plantes inferiors.

tracking