Pandèmia mundial

L'Alt Pirineu i la Vall d'Aran passen a la fase 1 del desconfinament

La CE fixa que les empreses en què un estat entri al capital social no podran repartir dividends

L'Alt Pirineu i la Vall d'Aran passen a la fase 1 del desconfinament

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Onze comunitats autònomes passaran a la fase 1 de la desescalada dilluns que ve, mentre que cinc més ho faran parcialment, és a dir, afectant només alguns territoris; és el cas de la Vall d’Aran i el Pirineu a Catalunya, segons va informar ahir el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa. Les comunitats que podran iniciar la fase 1, segons van determinar les autoritats sanitàries, són Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, la Rioja, Navarra, l’Aragó, Múrcia, Extremadura, les Balears i les Canàries, així com les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. En el cas de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana, només avancen de fase alguns territoris, mentre que Madrid continua en la fase 0 en no complir els requisits necessaris per avançar.

Pel que fa al nombre de casos, cal destacar que ahir la corba del coronavirus a Espanya va dibuixar una nova pujada tant del nombre de morts, que amb 229 sumen un total de 26.299, com del de contagiats confirmats per PCR, que van ser 1.095 en les últimes 24 hores, així que ja són 222.857 els casos.

França va superar ahir la xifra de 26.000 morts per coronavirus, després de sumar 243 més en les últimes 24 hores, va informar el ministeri de Sanitat, mentre que Itàlia va registrar 30.201 morts per la pandèmia, amb 243 en les últimes 24 hores, quatre dies després de començar la fase de desescalada gradual al país. Tot i això, les dades de l’estat transalpí continuen amb la tendència a la baixa els darrers dies.

En matèria econòmica, la Comissió Europea va adoptar ahir la modificació en les regles sobre ajudes públiques que permetrà als governs entrar en el capital d’empreses que es vegin afectades per la pandèmia. Amb la nova reglamentació, aquestes companyies tindran prohibit repartir dividends als seus accionistes fins que l’Estat s’hagi desvinculat completament del seu capital social. Brussel·les fa setmanes que intenta aprovar aquesta excepció en la seva legislació sobre ajudes públiques, però les consultes que ha desenvolupat amb els estats membres durant aquest temps ha retardat la seva adopció formal. Finalment, la normativa inclourà una sèrie de salvaguardes per “evitar distorsions de la competència en el mercat únic”. A més a més, va obrir la porta al fet que els països afegeixin altres condicions “per afavorir la transformació verda o digital de les seves economies o evitar l’evasió fiscal”.

tracking