Salut recomana fer PCR als positius dels tests

Els 1.500 reactius del SAAS per fer PCR i els dos aparells TMA de Grifols permetran accelerar la capacitat de diagnòsticS

Salut recomana fer PCR als positius dels testsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar ahir en roda de premsa que el camí cap a decretar noves excepcions al confinament cada vegada està més a prop gràcies a “la ràpida capacitat de diagnòstic” de què disposarà el país. Els 1.500 reactius que tindrà el SAAS al seu abast per fer proves PCR juntament amb els dos aparells TMA que la farmacèutica Grifols ha cedit al Principat tenen l’objectiu d’anar “més ràpids que el virus” davant qualsevol tipus de sospita.

Així doncs, Martínez Benazet va exposar que “en aquests moments no tenim problemes” per realitzar PCR a tots aquells ciutadans que hagin donat positiu en IgM durant el test d’anticossos sempre que així ho precisi el metge referent. Per tant, amb la fi de les restriccions, els resultats es podran obtenir “al cap de poc temps sense necessitat d’enviar-los fora”. D’aquesta manera, el titular de Salut va exposar que el protocol d’actuació per aïllar els afectats i fer l’enquesta epidemiològica també serà més àgil.

Ampliació de les sortides

Paral·lelament, Salut ho té “tot a punt” per anunciar una nova flexibilització de les sortides a l’aire lliure, regulades des del 16 d’abril passat mitjançant la fórmula dels dies alterns. Des de llavors el contacte amb l’exterior s’ha anat intercalant entre parells i senars, però tal com va anunciar ahir Martínez Benazet, les excepcions al confinament s’ampliaran un cop s’hagin analitzat els resultats de l’equador del primer cribratge, que s’obtindran de manera imminent després d’haver superat el cinquè dia dels tests d’anticossos. De moment, segons va informar el ministre, fins ahir al migdia es van realitzar un total de 34.372 proves.

“La intenció era fer-ho molt de pressa però hem decidit esperar una mica per tenir més informació del primer cribratge per saber que no estàvem cometent una imprudència”, va exposar Martínez Benazet. Així doncs, el bon comportament de la corba epidemiològica fa ser optimista en aquest aspecte, però primer s’haurà de corroborar que la fotografia que s’obté dels tests anticossos s’ajusta a les previsions immunològiques. D’aquesta manera, si els resultats són favorables, la voluntat és poder adequar les noves mesures a l’estat actual de la pandèmia al país i avançar cap a la “nova normalitat” d’acord amb la represa de l’activitat econòmica.

El PES DEL METGE REFERENT

D’altra banda, Martínez Benazet va dedicar bona part de la seva compareixença a destacar l’empoderament del metge referent en la cadena de decisions que es desprenen a partir dels tests d’anticossos. “Un test serològic no és motiu suficient per causar una baixa laboral. Fins que no hi hagi un diagnòstic clínic no es pot fer un aïllament, però sí que es pot fer un confinament extremant les mesures de precaució”, va assegurar el ministre.

En la mateixa línia, també es va expressar el president del Col·legi de Metges, Josep Anton Touceda, qui va subratllar que “el que marca l’aïllament és un concepte”. Per aquest motiu, més enllà de la PCR, Touceda va dir que el criteri que prevaldrà és el de la sospita clínica. “Per moltes proves que tinguem, el metge valora tota la clínica en conjunt i és el que li permet prendre decisions”, va dir.

Precisament, Martínez Benazet va defensar que aquest aïllament no contravindria l’informe del Comitè Nacional de Bioètica d’Andorra, el qual feia referència a les possibles vulneracions del dret a la intimitat i a la llibertat de moviments. “Això no vulnera cap dret fonamental, sinó que preserva la dignitat de la persona”, va remarcar el ministre.

LA VALORACIÓ DEL COL·LEGI

Per la seva banda, el president del Col·legi de Metges va admetre que la gestió de la pandèmia ha implicat “una sobrecàrrega i un augment de la burocratització” en el col·lectiu. “Són normals els qüestionaments perquè no és una situació fàcil i hi ha disfuncions que han dificultat la nostra tasca”, va afegir. Tot i això, Touceda va subratllar que allò important era “el compromís amb la nostra població”, raó per la qual va apel·lar a “l’exercici de responsabilitat” que els pertocava.

Per últim, Martínez Benazet va reconèixer que “hi ha hagut algun error” en l’operatiu dels tests d’anticossos, però va ressaltar el missatge favorable de la comunitat internacional. “Hi ha cues als nostres veïns per fer el doble test”, va cloure el ministre.

tracking