Commoció per la mort de François Garcia

Commoció en el món de l’esport i l’educació, on l’exdirector del Lycée era molt apreciat

Commoció per la mort de François GarciaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coronavirus continua emportant-se vides. Ahir va ser la de François Garcia, que tenia 79 anys. Molt conegut al Principat, ho va ser de manera molt especial en els sectors de l’educació i els esports. I és que Garcia va exercir com a professor a l’escola francesa d’Escaldes, per després incorporar-se al Lycée. Allí, primer com a professor d’educació física i després va ser-ne director. Precisament de la seva etapa docent en parlava la Núria Pons, que va ser alumna seva i va dir que “el recordem com un bon professor i que era molt proper i molt atent. A més a més, era una persona que estava molt arrelada a Andorra”. Sobre la seva etapa al Lycée, Josep Marsal, amb qui va compartir claustre i a qui després va succeir en la direcció, recordava que “era un excel·lent professional i, des del punt de vista personal, era una bellíssima persona. M’ha fet un efecte terrible conèixer la seva pèrdua, perquè no s’ho mereixia. Quan el coronavirus s’emporta una persona tan propera encara fa més impressió”. Precisament des de l’Associació de l’Ordre de les Palmes Acadèmiques (AMOPA) també van recordar la seva figura. El seu president. Albert Rossa, va expressar que “François Garcia va ser per a nosaltres més que un company de feina, seguirà sent un amic del qual guardarem un excel·lent record”. Tot seguit, Rossa va recordar també la família de Garcia i va afirmar que “en tot el que va emprendre, va ser ajudat i recolzat per la Marie Thérèse, la Brigitte i els seus quatre fills”.

Però, on Garcia també va conrear moltes amistats gràcies a la gran tasca que va desenvolupar va ser en el món de l’esport. No en va, va ostentar diferents responsabilitats com a president de la Federació Andorrana de Tenis o com a Vicepresident del Comitè Olímpic Andorrà. A més a més, François Garcia va ser cap de missió del Comitè Olímpic Andorrà a Pequín, Londres, Mònaco (Jocs dels Petits Estats) i Pescara (Jocs del Mediterrani) i va rebre un guardó a la Nit de l'Esport del 2012, com a reconeixement a la dedicació que havia tingut amb diferents responsabilitats, especialment a la Federació de Tennis. Garcia també havia estat escollit vocal de la comissió permanent del COA el 2017 i va ser el preparador físic del Club Andorra a final dels 80 i principis dels 90, quan Edu Torres entrenava l’equip, segons ha recordat el MoraBanc, que ha lamentat la pèrdua de François Garcia a les xarxes socials. El vicepresident del club, Xavier Mujal, va dir que “va ser el millor professor que he tingut mai. El tindré sempre en el record”. El club també va voler recordar la figura de qui va ser el seu preparador físic ara fa poc més de tres dècades, i a través de les xarxes socials va expressar que “l'esport andorrà plora avui per François Garcia. Per l'esportista, pel dirigent, pel professor però sobretot per la persona que sempre tenia un somriure i una paraula amable per tothom”.

Àlex de Santiago, president de la FAT, recordava la figura de Garcia molt emocionat, “a més de company i expresident que va ser de la federació, era un gran amic meu i és molt dur. Se’m fa difícil però sempre el recordarem com “el gran mestre. Mestre perquè ho era del Lycée, perquè era un exemple en el món de l'ensenyament i perquè, tot i que era exigent, era com un més dels alumnes a l'hora de jugar al pati o fer esport”. De la mateixa manera, el president del COA, Jaume Martí, va dir que “he perdut un amic i un company. Des del 2004 operàvem junts des del COA i hem fet tantes coses que costa molt parlar-ne. Va ser el lligam perfecte amb el comitè francès per la cobertura sanitària dels atletes andorrans als Jocs Olímpics. Tothom l'estimava”. També el va recordar Higini Martínez-Illescas, que va dir “el coneixia com a jugador de tenis. Tothom l’estimava, era molt conegut”.

tracking