Tests voluntaris als turistes com a reclam

Salut i Actua estudien fer la prova d’anticossos i la TMA als visitants que vulguin arran de l’interès d’alguns ciutadans forans

Tests voluntaris als turistes com a reclamFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Salut i Actua Tech estan treballant conjuntament amb la idea de poder oferir tests d’anticossos i TMA als turistes un cop es permeti la lliure circulació per les fronteres. La idea amb la qual treballa Govern és que sotmetre’s a la prova sigui voluntari, tot i que agafant-se a la Llei qualificada d’immigració l’executiu podria marcar el test com una obligatorietat per accedir al Principat argumentant que l’arribada de forans pot representar un risc greu per a la salut pública i fins i tot es podria denegar l’entrada a les persones que donessin positiu. La voluntat de l’executiu, però, no és per ara aquesta, sinó mostrar una imatge d’Andorra com a país Covid free per atreure turistes i per tant la prova seria voluntària, tot i que el director de la Fundació Actua, Marc Pons, remarca que “també seria interessant fer-ho per mantenir controlada la pandèmia”, especialment ara que “tindrem una fotografia completa de tota la ciutadania d’Andorra”.

La proposta fa setmanes que està sobre la taula però de moment encara és molt embrionària, segons va indicar Pons. En tot cas, la idea ha agafat força arran de l’interès de ciutadans dels països veïns que s’han interessat pel cribratge que s’està fent a Andorra. Segons va indicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una entrevista a RTVA, hi ha clients que han preguntat als hotels si se’ls feria la prova en cas de venir a passar l’estiu al Principat. En tot cas, Pons va deixar clar que encara no s’ha pres cap decisió perquè primer cal estudiar com es podria dur a terme. “A nivell logístic i sanitari és un procediment complex que hem d’estudiar”, va argumentar.

El que sí que per ara té descartat Andorra és reclamar un certificat o passaport immunològic als turistes com en canvi sí que fan altres països. El ministre va apuntar que encara és d’hora per indicar en quines condicions es podrà viatjar i va indicar que el més probable és que s’adoptin les actituds consensuades a nivell europeu. Malgrat això, va explicar que alguns països, com ara Àustria, sí que demanen un certificat per poder entrar i en aquest sentit va avançar que si un resident necessita un carnet d’immunitat per viatjar en algun indret sí que se li farà. En el mateix sentit es va expressar Pons, que va recordar que la idea d’un passaport immunològic és una opció “que s’ha debatut molt a nivell internacional però que Andorra no s’ha plantejat mai”. Tot i així, coincideix que amb l’obertura de fronteres “pot arribar a tenir un sentit si és necessari per viatjar, però en cap cas com a seguiment dins d’Andorra”.

Una aplicació de rastreig

Un altre projecte que s’ha plantejat l’executiu és posar en marxa una aplicació de mòbil que es podria descarregar de manera voluntària i permetria saber al ciutadà si ha estat en contacte amb una persona positiva. Actua estudia diverses tecnologies que podrien oferir aquest servei que mitjançant bluetooth i de forma anònima enviaria una alerta als usuaris que la tinguessin en cas d’haver estat en contacte amb una persona positiva.

Sobre l’aplicació, Pons va detallar que es respectaria sempre la protecció de dades, ja que la informació de l’usuari s’emmagatzema només en el dispositiu mòbil i va reiterar que el seu ús seria sempre voluntari. Com a exemple va exposar que Islàndia utilitza un sistema similar i s’ha aconseguit un 60% de penetració en la població, o Alemanya on també s’està estudiant llençar una app de l’estil.

REPORTATGE

Col·laboració amb Oriol Mitjà L‘investigador i epideomòleg català Oriol Mitjà segueix amb interès el doble cribratge que s’està fent a tota la població d’Andorra, el primer que s’ha fet a nivell mundial. L’expert en infeccions va assessorar el Govern a l’inici de la pandèmia en les mesures que calia prendre per frenar el coronavirus. L’investigador continua en contacte amb el Principat malgrat que ja no assessora directament l’executiu. Segons va explicar Mitjà en declaracions al Diari, “estic amb contacte amb la Cristina Royo, que em posa al dia sobre com avancen els tests que esteu fent i intercanviem impressions”. “És molt positiu el que s’està fent a Andorra”, va remarcar. En la mateixa línia també es va expressar el director de la Fundació Actua Tech, Marc Pons, que va agrair “l’intercanvi d’opinions” amb Mitjà i altres investigadors per tal de fer créixer “entre tots” el coneixement sobre la Covid-19 per acabar com més aviat millor amb la pandèmia. La relació amb Mitjà també va portar Andorra a tenir la possibilitat d’entrar en l’assaig clínic que el doctor està realitzant a Barcelona. Finalment, però, problemes burocràtics van deixar el Principat fora del projecte. En concret, el problema va sorgir perquè l’assegurança de l’assaig només cobria els residents a Espanya i perquè l’Agència Espanyola del Medicament només pot regular els estudis que es fan en territori espanyol. Malgrat això, Mitjà va deixar clar que “és cert que els problemes burocràtics i una qüestió de temps per solucionar-los va deixar Andorra fora de l’assaig però això no té cap afectació sobre l’ús que podrà fer Andorra dels resultats. És a dir, tindrà accés també a la informació i es podrà beneficiar de la hidroxicloroquina si es demostra que funciona”.

tracking