Pandèmia mundial

Confinats a La Gavernera

Els professionals del CRAE La Gavernera es van haver de confinar amb tots els infants després que es detectessin dos positius de coronavirus entre els usuaris del centre. Després de compartir 15 dies junts, els educadors pensen en nous serveis més adaptats.

Confinats a La GaverneraARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Anar a treballar amb la maleta cada dia. Això és el que van fer els educadors del Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE). “Els nostres professionals sabien que si teníem algun cas de coronavirus a la Gavernera, la possibilitat del confinament d'educadors amb els infants era molt probable, explicava Aurembiaix Semis, cap de l’Àrea de Serveis i Programes per a la Infància, l'Adolescència i la Joventut. I va arribar el moment en el qual ho van haver de fer.

Amb la detecció de dos casos positius entre els joves del CRAE, Afers Socials va haver d’activar el protocol i els educadors van quedar confinats amb els infants durant 15 dies. “El protocol intern establia l'aïllament immediat en una habitació de qualsevol nen que donés positiu i el posterior trasllat a un pis”, afirmava. “Teníem clar que no volíem una transmissió comunitària dins del centre i, per evitar-ho, vam fer un desplegament de recursos dels 8 vuit residencials que ja portàvem i en vam sumar sis més. Això va implicar tenir 14 habitatges en marxa amb diversos nens de totes les edats”, destacava.

Així doncs, després del resultat de les proves, van repartir els tres infants afectats, dos amb PCR positiva i un que s’havia d’aïllar per ser contacte, a pisos diferents. D’aquesta manera, els professionals van poder fer un confinament total amb la resta de menors durant dues setmanes. Una mesura que, segons valorava Semis, no només va servir perquè no hi hagués més casos al centre sinó que, tal com va recalcar “el més destacable és el valor humà dels treballadors perquè tenir els teus educadors durant 24 hores, 15 dies vivint amb tu és un indicador de qualitat de cara als nens i fa que se sentin importants i molt estimats”. “El fet de viure junts els va crear una oportunitat per augmentar la vinculació mútua. Han viscut una època extraordinària junts”, apuntava Jordi Olivé, cap d'Àrea d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. “Els adolescents ens deien ‘és estrany despertar i que tu també hi siguis... amb pijama’”, comentava Semis. Pel que fa al dia a dia dels infants, detallava que al matí fan els deures i es connecten a les xarxes socials i dediquen la tarda a activitats lúdiques que “ells proposaven i nosaltres reconduíem”.

“Hem fet un taller de papiroflèxia amb unes roses de Sant Jordi que contenien un missatge d’esperança que van repartir a les persones que els han ajudat durant aquest temps. Els nens van identificar fer roses amb aquelles persones que pensaven que ens estaven cuidant i van fer un desplegament: als ministres i a tots els membres del Govern, al ministeri de Salut i al d'Afers Socials”, precisava. També han fet tallers de cuina: “És impressionant el talent d'alguns nens en aquests àmbits. El pastís que faríem a casa l'hem fet per a una família molt gran, perquè hi tenim molts nens”.

En definitiva, la Gavernera s’ha convertit en una gran família durant el confinament i tant infants com educadors conserven records del confinament conjunt. Un fet remarcable tenint en compte que des d’un inici es va optar per suspendre les visites dels familiars com a mesura de protecció, una mesura que tant infants com professionals i progenitors van entendre des d’un inici. Especialment perquè des del CRAE també s’ha treballat molt perquè els infants entenguessin la situació actual a través de la pedagogia: “Als petits els ho explicàvem amb dibuixos i als adolescents amb les rodes de premsa als ministres i el cap de Govern. A més, després van arribar els missatges cap als infants i nosaltres els reproduíem al centre perquè entenguessin la importància de la seva funció perquè són els grans herois”. “Durant aquests dos mesos els infants de la Gavernera han demostrat un cop més la seva resiliència i no hem tingut cap ensurt de conducta” celebrava. A més, Semis indicava que el confinament conjunt els ha fet pensar en nous serveis i nous recursos: “Hem après molt i això ens farà créixer”.

tracking