Pandèmia mundial
Construir nous hàbits
El confinament permet gaudir de més temps lliure per construir nous hàbits saludables, com fer esport. Regular els nivells de glucosa, augmentar el rendiment laboral i reforçar el sistema immunològic formen part de la llista de beneficis.
El confinament pot servir per reinventar-se perquè permet dedicar més temps a aficions i a aprendre noves habilitats; i una d’aquestes pot ser l’esport. Actualment, un 60% de la societat no fa cap activitat física. De fet, el sedentarisme és una de les causes més importants de mort prematura per totes les malalties que hi ha associades. Laia Coma, entrenadora personal especialista en desordres metabòlics, destacava que fer activitat física a l’aire lliure és molt beneficiós perquè “permet fer exercicis aeròbics, que són molt importants en les persones que pateixen sobrepès i diabetis per regular els nivells de glucosa a l’organisme”.
A més, Andreu Sarrà, entrenador personal especialista en esport de resistència, indicava que “molts estudis determinen que en casos d’obesitat severa, la mortalitat per coronavirus és molt més elevada perquè als processos inflamatoris de l’obesitat se li sumen la inflamació de la infecció. Es desencadena una reacció molt greu”. És per això que valorava que “en els grups de risc del coronavirus és important fer activitat física i aprofitar l’estona que se’ns permet sortir al carrer perquè les deficiències de vitamina D estan relacionades amb inflamacions més greus, i el sol permet la seva absorció”. “Hem hagut d’estar tancats a casa un temps però això no ens pot fer oblidar els beneficis de fer esport a l’aire lliure”, recalcava.
En aquesta línia, Coma advertia que “s’ha posat de moda fer sessions d’esport gratuïtes per Instagram però el fet que no estiguin individualitzades fa que la gent es pugui fer mal. Sortir a caminar a un bon ritme també permet obtenir els beneficis de l’activitat física, però sense lesionar-se”. “No cal que tothom surti a córrer perquè es pot lesionar, però les persones obeses poden caminar amb bastons per reduir l’impacte en genolls i turmells”. Així mateix, destacaven dels beneficis de caminar en zones verdes, amb arbres, perquè “ajuda a rebaixar el cortisol (hormona de l’estrès) i a regular els estats anímics; si estem tancats a casa tot el dia, el nostre rendiment psicològic és pitjor”. Amb tot, però, subratllaven que s’han de seguir les recomanacions del Govern.