pandèmia mundial
La rebaixa de lloguer pels ERTO centra la feina d'immobiliàries
Les reduccions del 20% dels preus afecten la meitat dels habitatges que gestionen algunes agències
Les agències immobiliàries estan gestionant el gran gruix de demandes per executar la reducció del 20% del lloguer per a aquells treballadors que estan afectats per una suspensió de contracte o per una reducció de la jornada laboral. En aquesta línia, el president de l’Associació de Gestors Immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas, va indicar que “estem rebent una gran quantitat de demandes, ja que hi ha molta gent que els han fet un ERTO i necessiten el descompte del lloguer”. I va matisar que les sol·licituds provenen aproximadament “d’entre un terç i un 50% dels lloguers que gestionen les immobiliàries del país”.
Des de la immobiliària Gali van afirmar al Diari que fins al moment havien rebut la demanda de la meitat dels habitatges que tenen en lloguer. “N’hem rebut molts, del 50% dels immobles que portem la gestió i suposem que encara en queden”. I van apuntar que “hem endarrerit els girs bancaris per donar temps als inquilins afectats i també per no fer cobraments i després haver-los de retornar part de l’import”. En la mateixa línia, la Sandra d’Andorra Finques va explicar que la gran part de demandes per ERTO provenen dels pisos situats a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, i que la gestoria també està tramitant la devolució de la part proporcional del cost del lloguer que ja s’ha cobrat. Segons van manifestar des de Becier immobiliària, “les sol·licituds de rebaixa dels lloguers ronden entre un 20% i un 40% de tot el gruix d’habitatges que tenim”. I van exposar que amb la crisi que s’aproxima “segurament abaixin els preus, però depèn de la llei de l’oferta i la demanda”.
D’altra banda, una responsable de la immobiliària Rols va comentar que “de moment encara no hem rebut cap sol·licitud formal” tot i que va expressar que “alguns dels inquilins m’han deixat de pagar la mensualitat de l’habitatge, però no m’han comentat res sobre l’ERTO o la necessitat de tenir una rebaixa”.
Certificat del Govern
Les gestories immobiliàries també van informar que en molts casos no han pogut realitzar el descompte pertinent perquè estan pendents de l’arribada del document oficial del Govern que certifiqui que la persona realment ha patit una suspensió de contracte o una reducció de la jornada laboral. “Estem a l’espera que l’executiu doni el certificat per començar a gestionar demandes de reducció”, va argumentar Lluís Quintana d’Eurofinques. A més, des de la immobiliària Roca Ribes Patrimonial, Paula Tarrado va posar en relleu que “fem els tràmits només amb la carta de les empreses assegurant que l’afectat té un ERTO, ja que el certificat del Govern no hi és i tampoc existeix”. I va afegir que “nosaltres ho fem perquè coneixem els llogaters, però genera inseguretat”.
REPORTATGE
Visites amb mesures Amb l’aplicació de les mesures de distanciament social i protecció, la possibilitat de realitzar visites a pisos de lloguer és menor. “Realitzem molt poques visites a immobles, ja que els arrendadors han allargat alguns contractes per evitar deixar gent al carrer durant la crisi”, van indicar des de la immobiliària 7claus. I van matisar que per venir a visitar el pis “han de dur mascareta i guants obligatòriament. Llavors nosaltres els facilitem gel antisèptic i ens assegurem que no toquin res per evitar infeccions”. Tanmateix, des de Gali van manifestar que abans de concertar una visita “expliquem molt bé les condicions de l’immoble per evitar desplaçaments i contactes innecessaris i també intentem no fer servir els ascensors si no és imprescindible”. En la mateixa línia es van pronunciar Jordi Galobardas des de l’AGIA, “són visites curtes on fem un cop d’ull al pis i baixem a parlar de les condicions al carrer, mantenint les distàncies de seguretat”. I va apuntar que des de l’associació estan treballant per elaborar un protocol d’actuació per al sector en general. “Ens agradaria ordenar les mesures i tenir-les identificades en document igual per a totes les immobiliàries”, va indicar. Quant a les visites en habitatges on encara resideix l’inquilí, Galobardas va explicar que “abans de concertar la trobada ens assegurem que el llogater no està a casa o no es realitza la visita”.