pandèmia mundial
La sextorsió no es confina
El cos de policia alerta que s’han detectat una cinquantena de ciberatacats relacionats amb la possessió de contingut sexual des de l’inici de la pandèmia.
El modus operandi és sempre el mateix: algú es posa en contacte amb l’usuari i afirma estar en possessió de material íntim o de contingut sexual, gravat a través de webcam o sostret dels dispositius de la víctima. A continuació, sol·licita una quantitat de diners per no publicar aquest contingut a les xarxes socials o enviar-lo a familiar i amics. Aquest és un dels delictes digitals més estesos, l’extorsió per motius sexuals, conegut com a sextorsió i del qual el cos de policia va informar ahir a través de les seves xarxes socials que des de l’inici del confinament s’han registrat aproximadament una cinquantena de casos al Principat.
Els agents fan la recomanació de posar-se en contacte amb el cos si es dubta d’un possible ciberatac. I com es pot saber si estàs sent víctima del sextorsió Normalment a través de plataformes com Facebook, l’usuari rep una sol·licitud d’amistat d’una persona que té poques fotos, moltes vegades es tracta de persones joves i procedents d’altres països, que tampoc mostren tenir amistats en comú. En aquest moment és quan l’usuari ha de rebutjar la petició, ja que altrament es poden iniciar converses o altres situacions que portin a amenaces i xantatge emocional.
Estrès, por i esprémer la desesperació són algunes de les emocions que els extorsionadors volen fer arribar fins a l’extrem per tal que la víctima es disposi a pagar el que es demana a canvi de no publicar el contingut confidencial. I el parany està en la interacció. És freqüent que s’adjuntin links on s’assegura que allà es podrà veure tota la informació de la qual els delinqüents disposen de la persona que està sent atacada. En aquest cas, el més probable és patir un atac de ramsomware, és a dir, el segrest d’arxius de l’usuari encriprant-los i fent impossible poder tornar a obrir-los, moment en què els ciberdelinqüents tindran la possessió de sol·licitar una suma de diners.
I tot i així, el delicte d’extorsió no és l’únic al qual es recorre. De fet, quan es produeixen aquests fets, moltes vegades també hi ha implicada l’estafa, és a dir, els extorsionadors no disposen de cap tipus de material que pugui ferir la integritat de la persona. De totes maneres, el delinqüent intentarà fer creure el contrari. Per aquest motiu, amb aquest tipus de casos, i tenint en compte el desconeixement de la persona que està sent atacada, també es recomana posar-se en contacte amb la policia per si és necessari procedir a la denúncia.
I per evitar situacions que donin peu al xantatge, el cos d'ordre ha fet una piulada en què recomana una sèrie d'accions, com no compartir fotos o vídeos íntims ni amb contingut sexual, ni enviar els arxius a persones desconegudes. En cas de fer-ho, demana que s'eviti que es pugui reconéixer algú en el contingut i que mai es vegi la cara. També assenyala que és bo verificar no tenir malware a l'equip i sobretot no cedir mai al xantatge.