Material sanitari en 3D
Un jove de 18 anys inicia de forma altruista la impressió d’equipament de protecció per als voluntaris dels ‘stop labs’ de la Massana. Roger Bartumeu ha creat un visor transparent, un ganxo per obrir portes i una cinta per subjectar les mascaretes.
Entre els subministradors d’equipament de protecció als stop labs de la Massana figura un jove de 18 anys que de forma altruista ha facilitat material sanitari en 3D. El seu nom és Roger Bartumeu i de petit assegura que “sempre havia volgut ser enginyer”, especialitzat en l’automoció. Ara, amb l’aturada de l’activitat lectiva presencial del seu curs de batxillerat, ha començat a mirar vídeos a YouTube com a mera forma d’entreteniment. A la plataforma digital va trobar un usuari que mostrava com fer impressions en 3D per a l’elaboració de material sanitari. A partir d’aquest exemple va prendre com a model el disseny de tres tipus de peces: un visor transparent, un ganxo per obrir portes i tocar botons i, en tercer lloc, una cinta al darrere del cap per subjectar les mascaretes “i evitar les molèsties que causen a les orelles”.
“Ho vaig provar i em va sortir prou bé”, afirma el Roger, qui manifesta que tot el coneixement que ha adquirit per usar impressores 3D ha estat de forma autodidacta a partir d’una senzilla fórmula. “Per aprendre t’has d’equivocar i practicar molt”, sosté. De totes maneres, l’adolescent garanteix que el material que ha creat compta amb el vistiplau del ministeri de Salut, a qui també es va oferir per proveir de material l’hospital, tot i que en aquest cas van declinar la petició en disposar de suficient estoc.
Així doncs, la col·laboració es va concretar gràcies a un contacte que estava cooperant en un dels dos stop labs massanencs. De fet, el Roger, com a ciutadà d’Andorra la Vella, va acudir al seu punt de control i va constatar que també allà s’havien introduït aquest tipus de materials, d’acord amb el que ja havien construït Andorra Makers.
El procés de confecció de l’equipament de construcció comença amb la descàrrega del model d’internet. “Després introdueixo un programa on hi afegeixo propietats com el gruix de les capes o la temperatura”, exposa el Roger. Acte seguit, quan el producte ja està dissenyat en 3D, traspassa les dades a la targeta SD perquè la impressora desxifri el codi. Per cada peça estima que destina, almenys, una hora i mitja, però admet sentir-se reconfortat per estar contribuint a la lluita contra la Covid-19 amb la tasca que està fent.
De moment, ja s’han beneficiat del seu material prop de 15 voluntaris i assevera que està predisposat a rebre més comandes si sorgeixen més stop labs on calgui fer un reforç de les proteccions sanitàries.