L'executiu de Madrid també denega el suport financer a Andorra

Calviño respon a la carta de Jover, que demanava suport econòmic per fer front a la pandèmia

L'executiu de Madrid també denega el suport financer a AndorraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol, en la línia del posicionament que ja va expressar França, tampoc serà una opció plausible de finançament extern per a Andorra. El ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital espanyol, encapçalat per Nadia Calviño, no està en disposició de ser una alternativa de suport econòmic per fer front a la crisi generada per la Covid-19. Segons fonts de l’executiu espanyol, aquesta és l’essència del contingut de la carta, sotasignada per Calviño, que va arribar ahir al Principat com a resposta a la missiva que va enviar el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, a final de març.

En aquest intercanvi epistolar, el govern espanyol va declinar la petició de forma diplomàtica i va valorar els esforços del Principat per adequar el seu ordenament jurídic als estàndards internacionals. A més, en la correspondència s’encoratja Andorra a avançar en les negociacions de l’acord d’associació per accedir als instruments financers de la Unió Europea (UE), així com també s’esmenta la necessitat d’avançar en el procés d’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI).

D’aquesta manera, Espanya s’alinea al discurs del ministre d’Economia i Finances francès, Bruno Le Maire, qui ja va trametre al seu homòleg andorrà la negativa a contribuir al finançament. En el cas del veí del nord, la carta va fer referència a la delicada situació econòmica per la qual passa el país gal i va adduir que el Banc de França no pot atorgar un crèdit a un país tercer sense el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE).

Altres vies de finançament

Tal com va exposar el cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença de premsa de dilluns passat, l’executiu està treballant en altres vies de finançament per cercar suport econòmic. En aquest sentit, Espot va assegurar que també s’han traslladat peticions al Banc Central Europeu (BCE) i al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. Quant a aquest organisme, el cap de Govern va sostenir que s’estan intentant solucionar algunes traves pel fet que és una entitat que no presta diners directament als estats, sinó que ho fa per projectes i normalment a través d’ens intermediaris. Amb tot, Jover va sostenir que no hi ha problemes de liquiditat per als préstecs dels bancs del país i per a les reserves d’Andorra Telecom.

tracking