MOBiLITAT

La Comissió Europea recomana obrir les fronteres en tres fases

La Comissió Europea recomana obrir les fronteres en tres fasesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea ahir va comunicar la recomanació de reobrir gradualment les fronteres internes de la Unió Europea en tres fases en funció de la llibertat de circulació que permeti la situació epidemiològica.

Segons l’estudi de l’ens europeu, la fase 0 seria l’actual, en què la mobilitat hauria d’estar restringida, mentre que la primera fase permetria la circulació entre països que es trobin en situacions sanitàries similars, una llista que faria l’Agència de Control de Malalties d’Europa (ECDC) a partir de la informació aportada pels diferents estats. A la fase 1 s’aixecarien les restriccions “entre regions, àrees i estats amb una situació epidemiològica positiva similar i amb suficient capacitat sanitària i de control del virus”, va detallar la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, en roda de premsa. Així mateix, per passar de fase es tindrà en compte el nombre de noves infeccions, la ràtio de reproducció del virus o el nombre d’hospitalitzacions i de pacients a l’UCI.

La segona fase implicaria l’aixecament dels controls i la restauració de la normalitat de circulació a l’espai Schengen.

Segons l’informe, per passar d’una fase a l’altra també caldrà aplicar mesures de contenció per evitar contagis, com l’ús de mascareta i respectar les distàncies de seguretat. La Comissió apunta que aquestes mesures tenen com a objectiu ajudar el sector turístic de la Unió Europea a recuperar-se de la pandèmia.

L’executiu comunitari va advertir que la coordinació entre països i un enfocament comú en matèria sanitària serà “crucial” per restaurar la confiança dels turistes i que els europeus tornin a tenir ganes de viatjar i passar temps de vacances “aquest estiu i més enllà”. També s’espera que es prengui una posició més clara respecte als drets dels passatgers i a les opcions de les aerolínies d’oferir cupons de viatge per compensar els vols anul·lats.

tracking