La Generalitat vol deixar en fase 0 la regió metropolitana de Barcelona
Proposa al govern espanyol que les de Lleida, Girona i Catalunya central s’incorporin a la 1
El govern de Catalunya proposarà a l’executiu espanyol que les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya central passin també a la fase 1 dilluns vinent i deixa de moment en l’aire el plantejament sobre la regió metropolitana de Barcelona. En les properes hores s’estudiarà una proposta parcial per a l’àrea metropolitana, “que no serà completa, de passar a la fase 1”, segons va indicar després de la reunió del pla Procicat la consellera de Salut, Alba Vergés. En preguntar-li si aquest plantejament estaria a temps d’aplicar-se ja dilluns, va indicar que caldrà veure la data concreta, però va afegir que no es vol anar “molt més enllà”. Les regions que es plantegen per passar ja a la fase 1 estan en risc baix o moderat.
Estan en risc baix de rebrot els dos àmbits metropolitans, Lleida, Catalunya central i Tarragona. En risc moderat hi ha Barcelona ciutat, Girona, l’Alt Pirineu i l’Aran i l’Ebre amb dades del 9 de maig. Vergés va explicar que en aquests dos últims casos és un efecte produït pel poc nombre de casos que tenen i que qualsevol salt provoca un canvi. En general, va insistir que la tendència és decreixent i els riscos moderats no són d’aquells “que s’hagin d’agafar amb pinces”. És per això que en les properes hores s’estudiarà una proposta per a la regió metropolitana. Per exemple, en el cas de la regió metropolitana nord, que té un risc baix de rebrot, la consellera va remarcar que és una qüestió de volum, ja que es tracta de la zona més poblada de Catalunya.
Pel que fa a la regió metropolitana, la consellera no va voler concretar si esperaran uns dies, si es disgregaran algunes zones perquè passin a la zona 1 o bé si es demanarà que es puguin aplicar algunes mesures intermèdies entre la fase 0 i la fase 1. Va indicar que “ja s’ha fet un intercanvi tècnic” amb el ministeri de Sanitat. "Nosaltres tenim tot el marge per fer les propostes que considerem oportunes, decidir-les aquí, aprovar-les aquí i també compartir-les”, va afegir. Les reunions amb l’ajuntament de Barcelona continuaran, així com també les converses amb les altres zones de l’àrea metropolitana.
La consellera va explicar que Barcelona ciutat té 1,6 milions d’habitants, la metropolitana sud 1,3 milions i la metropolitana nord 1,9, i que entre les tres concentren el 66% de la població de Catalunya. Vergés va dir que la nord “és la regió sanitària més poblada i la proximitat amb Barcelona fa que la capacitat assistencial estigui molt compartida”.