pandèmia mundial

Les llars d'infants consideren que si obren dilluns no ho faran amb garanties

Gallardo reitera el llum verd a l’obertura tot i la reunió de demà entre els diferents implicats

Les llars d'infants consideren que si obren dilluns no ho faran amb garantiesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les llars d’infants no creuen que es pugui obrir dilluns amb les garanties que voldrien. En aquest sentit, la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina, va explicar que ahir es van reunir els diversos representats de les escoles bressol públiques i privades del país i “hem manifestat les dificultats per acollir els infants en condicions”. Així mateix, va indicar que, en acabar la reunió amb membres del Govern, “semblava que tothom estava d’acord i que havien entès molt bé el nostre neguit”. I, de fet, per aquest mateix motiu s’han citat en una segona reunió que tindrà lloc demà i en la qual “es farà una altra reflexió abans de donar llum verd a l’obertura”.

Tot i això, en la roda de premsa de les set de la tarda, el ministre d’Economia, Empresa i Presidència, Jordi Gallardo, va apuntar que l’obertura es mantenia per dilluns, i va apuntar que no era obligat obrir les portes aquell dia, sinó que els centres disposaran dels dies que els calgui per adaptar-se al protocol. En relació amb aquestes declaracions, Codina va afirmar amb contundència que “no sé d’on ha tret aquesta informació el ministre perquè no és la que nosaltres hem fet arribar als ministeris”. “Hem marxat molt contents de la reunió perquè ens han donat l’oportunitat d’aportar idees i així obrir en condicions de seguretat i tranquil·litat per als infants.”

I és que, tal com va manifestar la cònsol menor laurediana, les dificultats de l’obertura no són higièniques: “L’escola bressol està perfectament desinfectada i les educadores a punt, aconseguir els materials de protecció tampoc serà cap problema.” El problema és que “no es podrà aportar el que els infants necessiten”. “No poden pagar-ne les conseqüències. No tindran la part sensomotriu, hi ha nens a qui s’ha de reeducar amb hàbits i tindran una persona disfressada amb qui no podran tenir contacte. I aquesta figura els haurà de transmetre amor i confiança”, va afegir.

“A un infant no li pots fer entendre que no plori perquè tu portes una pantalla protectora i això li fa por. Quan acostin els seus llavis a l’educadora es trobaran amb una pantalla o una mascareta”, va reiterar. “Em sap molt greu que no es tingui en compte que són persones”, va lamentar.

D’altra banda, des del comú d’Andorra la Vella van assegurar que no és clar que l’obertura es produeixi dilluns i que tots els comuns comunicaran la decisió alhora. A més, van apuntar que a la capital hi ha una cinquantena d’infants i han començat a trucar a les famílies per saber quants infants requeririen el servei. Quant al protocol, van indicar que ahir van fer la compra del material de protecció i que tenen prou espai comunal per acollir els infants, però que haurien d’agilitzar processos.

Per la seva part, les escoles privades van declarar que “amb aquest protocol no estem donant les garanties sociosanitàries que mereixen els infants” i van destacar que “volem que les nostres famílies puguin portar els infants a les escoles bressol que ho desitgin sense haver de formar part d'un cribratge d’infants”. Respecte a les reunions, van manifestar que en la reunió d’ahir es va fer un primer esborrany tècnic en el qual hi havia mancances en l’apartat emocional dels nens. Uns aspectes que tractaran demà per elaborar un “protocol més acurat i específic”.

tracking