Obertura poc restrictiva per a bars i restaurants

El Govern no és partidari en el retorn a l’activitat només per a clients andorrans d’establir gaires restriccions i reduir aforaments

Obertura poc restrictiva per a bars i restaurantsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El bars i restaurants estan a l’expectativa de les condicions que imposi el Govern per a la reobertura prevista per a l’1 de juny, segons va anunciar el ministre d’Economia dimarts passat. Seran els darrers a reincorporar-se –excepte discoteques i activitats que suposen una gran aglomeració–, però els ministeris de Salut i de Turisme estan treballant conjuntament en els protocols de seguretat que tenen previst presentar als empresaris dels sectors la setmana que ve. De totes maneres, aquesta data s’ha d’agafar amb pinces, ja que ahir només es donava per segura l’obertura dels comerços, mentre que hi ha dubtes amb l’hoteleria.

Mampares

Tot apunta, segons van explicar fonts properes a l’executiu, que les normes no seran tan estrictes com a Espanya o en altres països de l’entorn. Els empresaris del sector són contraris a separar amb mampares els clients perquè entenen que dinar en un restaurant és un acte social que va més enllà del que és purament gastronòmic. “Si he de separar els clients, prefereixo que s’emportin el menjar a casa i el gaudeixin amb més intimitat”, va remarcar ahir un reputat cuiner d’Andorra la Vella.

La intenció dels dos ministeris implicats és buscar una fórmula mixta, no serà com l’espanyola, s’intentarà perjudicar el mínim possible l’aforament dels locals però també és impossible tornar a la situació d’abans de la pandèmia de la Covid-19.

Per part dels comuns hi ha predisposició a col·laborar. La intenció és que els establiments puguin ocupar més espai del que els pertoca a les terrasses sense que les corporacions locals incrementin la taxa per l’ocupació de l’espai urbà. D’aquesta manera es podria mantenir una major distància entre les taules conservant un aforament similar a l’exterior. Josep Majoral, cònsol de Sant Julià de Lòria, va assenyalar ahir que el comú permetrà ocupar el màxim d’espai possible a l’exterior per compensar les possibles limitacions. Actualment només es poden posar taules en l’espai que ocupa la façana del local, però la corporació ha donat ordres a Urbanisme perquè comenci a revisar cada bar i restaurant de la parròquia “perquè quan obrin els puguem dir quin espai exterior poden aprofitar amb la intenció que si hi ha restriccions a l’interior es puguin compensar amb les terrasses i ajudar a tenir més ingressos”, va remarcar el cònsol.

L’executiu confia en el cribratge de la població i d’aquesta manera ser més “generós” a l’hora de permetre un nombre màxim de clients a l’interior dels locals. A Espanya es pot fer servir la meitat de l’espai i les altres limitacions són la separació almenys de dos metres entre taules o el nombre d’ocupants d’una mateixa taula, que no pot ser més de deu, en el que s’anomena fase 1.

L’objectiu d’Andorra és ser “més generosos”, segons van comentar ahir fonts de l’executiu. Es permetran taules normals de deu comensals quan sigui d’una família, però, en canvi, quan es tracti d’un àpat entre dos amics unes mampares de metacrilat els separarà per evitar un possible contagi. Tampoc una reducció de l’aforament homogènia és de moment un plantejament que està sobre la taula, ja que això deixarà sense negoci bars que són molt petits, tot i que s’havia parlat d’un aforament màxim del 30%, xifra que els empresaris consideren inviable.

L’obertura de l’hostaleria al juny serà bastant flexible, ja que el Govern confia en la responsabilitat de la població i en el cribratge. En canvi, existeix cert temor quan s’obrin les fronteres, especialment amb els excursionistes.

EL SECTOR S'OPOSA A UNA LIMITACIÓ GRAN DE L'AFORAMENT

Lídia Raventós - Andorra la Vella No cal dir que les mesures d’higiene i de desinfecció sí que seran estrictes per tal de mantenir les instal·lacions netes i sense risc d’infeccions. Jordi Pujol, director de la Unió Hotelera (UHA), va demanar ahir que “no s’apliqui un aforament limitat com ha passat a altres països com Espanya”. Reclama que cada local adopti les mesures necessàries per complir els requisits de distanciament. És a dir, que es permetin diferents opcions per complir els requisits “perquè si a un local petit li dius que només pot donar servei al 50% d’aforament no li val la pena obrir, i un de gran potser pot donar servei a més gent mantenint les distancies necessàries”. La UHA està d’acord que cada local respecti els dos metres de distància ja sigui separant les taules o posant mampares si és un local petit. I en canvi discrepa que es limiti el nombre de persones per taula, “perquè si ve a sopar una família sencera, per què els hem de separar si tots conviuen junts?” Des de la patronal hotelera estan convençuts que les terrasses no s’obriran abans com ha passat a Espanya: “Creiem que es farà tot junt perquè pel nostre clima i els espais de les terrasses que tenim no té sentit fer-ho per separat.” El que sí que defensa Pujol és que caldrà fer reserves per anar a menjar als restaurants per tal que puguin condicionar l’espai. Una idea podria ser fer dos torns. Per exemple, un de 21 a 22 hores i l’altre fins a les 23 hores, de manera que es pugui netejar l’espai i tornar a utilitzar. “No són les condicions optimes però al principi ens hi haurem d’adaptar”, va comentar el director.

Obertura poc restrictiva per a bars i restaurants

tracking