pandèmia mundial
Un 12% dels més de 1.300 professionals sanitaris té anticossos
S’han detectat un total de 38 nous casos de Covid-19, dels quals 34 són asimptomàtics
Un 11,99% del personal sanitari ja ha generat anticossos contra la Covid-19. Així es mostra a les proves serològiques a les quals s’ha sotmès el col·lectiu durant la primera onada del cribratge, a les quals es van sotmetre els 1.334 sanitaris. Pel que fa ala població en general, les dades de la primera tanda situen els anticossos en el 9,4%. Pel que fa als nous casos de la Covid-19 que s’han detectat en aquesta fase, el nombre total és de 38. Així ho va confirmar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’ahir d’actualització de les dades sanitàries. D’aquests casos, un total de 34 van resultar ser pacients asimptomàtics. Aquests positius es van produir entre aquelles persones que havien donat positiu en la prova d’anticossos per IgM a les quals el seu metge referent havia indicat de fer-se una PCR. No obstant això, cal destacar que de les 872 proves PCR realitzades, al tancament de la present edició només 38 havien donat positiu, mentre que 722 havien estat negatives i s’estava pendent de 112 resultats.
Per la seva part, el biòleg Joel López va dir que encara era molt aviat per interpretar les dades i que no havien pogut fer talls per franges d’edat. No obstant això, i amb referència a la segona onada de tests massius, López va dir que “els anticossos tenen un període finestra, i el que ens interessa és saber quin és el grau de penetració i prevalença en la societat. Per això cal fer la segona prova”. Un punt que també va confirmar el ministre de Salut, que va afegir que “demano a tota la població que de la mateixa manera que han respost a la primera volta ho faci a la segona. Però sobretot a aquelles persones que han estat negatives perquè podria ser que estiguessin virant en aquest temps de posició, i el fet de fer dos testos millora la sensibilitat de la prova”.
Amb relació a l’estratègia que seguirà el ministeri en acabar el cribratge i sobre la possibilitat d’algun rebrot, Martínez Benazet va afirmar que “gràcies al cribratge, i a les proves TMA que són les PCR del futur aquí, a Andorra, tindrem una capacitat de diagnosi molt ràpida”. A més a més, va afegir que “no deixarem de fer cribratges en sectors sensibles de la població, per tal d’evitar que es produeixi qualsevol rebrot”. Però va afegir que “ningú es pot relaxar. Malgrat que es flexibilitzin les mesures, el virus continua estant ben present i cal mantenir les mesures de seguretat”. Una altra de les dades que va voler destacar Joel López de les proves d’anticossos va ser que “hem detectat que no totes les persones que han passat la malaltia han generat anticossos contra la mateixa. És una xifra petita però és un fet que s’ha produït”. De les dades generals, el ministre de Salut va exposar que ahir no s’havia produït cap contagi i que s’havien donat un total de 8 altes. Amb aquestes xifres, el total de casos continua sent de 761, mentre que les persones que ja han superat la malaltia són 604. Les defuncions es mantenen en 49 i resten 12 persones ingressades, dues de les quals a l’UCI.
Marxen els primers cubans
D’altra banda, ja han marxat els primers sanitaris cubans (tres) que van venir per ajudar al país durant la pandèmia. De la mateixa manera, si la situació entorn la Covid-19 continua en estadis similars al moment actual i la transmissió comunitària es manté sota control, a final de maig podria marxar un altre grup.
EL SAAS RECUPERARÀ L'ACTIVITAT RUTINÀRIA DILLUNS VINENT
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària planteja recuperar l’activitat rutinària a partir de dilluns vinent. L’objectiu del SAAS és reprendre de manera ordenada totes les actuacions que s’havien vist ajornades durant els darrers dos mesos a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19. No obstant això, des del mateix SAAS van informar que aquest pla tindria uns protocols de seguretat molt més estrictes, tant pel que fa als professionals com per als pacients. En aquesta nova etapa “s’han de prioritzar noves formes d’atendre els malalts en què ha de guanyar molta importància l’atenció sanitària a distància, l’hospitalització a domicili i la incorporació de l’ús de noves tecnologies i sistemes d’informació”, afirma el comunicat del servei de salut. L’ens també va informar de com ho hauran de fer els usuaris amb visites programades, ja sigui en els centres d’atenció primària o bé en el mateix hospital Nostra Senyora de Meritxell. Així doncs, el mateix comunicat informa que els pacients hauran de complir una estricta normativa, “com ara un sol acompanyant per usuari, ser puntual, no venir ni abans ni després de l’hora programada, mantenir la distància de seguretat entre 1,5 i 2 metres, utilitzar mascareta i rentar-se les mans abans d’entrar i en sortir amb gel hidroalcohòlic. També es recomana fer el pagament amb targeta de crèdit”. Igualment en aquest nou pla hi està inclòs El Cedre, on es vol mantenir l’assistència centrada en la persona però també un alt nivell d’assistència geriàtrica.