Un diputat de l'extrema dreta critica que França no doni diners a Andorra

Louis Aliot és membre de Reagrupament Nacional i excompany de Marine Le Pen

Un diputat de l'extrema dreta critica que França no doni diners a Andorra

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’extrema dreta francesa va donar ahir suport a la demanda realitzada pel Govern perquè França ajudi econòmicament el Principat en les despeses derivades de la crisi sanitària del coronavirus. Ho va fer el diputat de la regió dels Pirineus Orientals per Reagrupament Nacional (l’antic Front Nacional) Louis Aliot, qui mitjançant una piulada va criticar la negativa de França a la demanda d’ajuda del Govern per ser la república una alternativa de finançament per a Andorra.

“Els andorrans són els nostres amics. Castigar-los durant aquest període és criminal. És un Coprincipat juntament amb França. La negativa del govern francès és inadmissible...”, deia la piulada d’Aliot, que és un dels principals mandataris del partit de l’extrema dreta francesa que encapçala Marine Le Pen. La que ha estat dos cops candidata a la presidència de França ha estat també companya sentimental del diputat nascut a Tolosa, que dins l’Assemblea Nacional forma part de la comissió de defensa i forces armades. Aliot és també conseller municipal a l’ajuntament de Perpinyà i es va presentar per tercer cop com a candidat a l’alcaldia de la capital nord-catalana per una plataforma vinculada a Reagrupament Nacional. Unes eleccions que han quedat suspeses sense data després de la celebració de la primera volta a causa de la crisi sanitària de la Covid-19 i en les quals Aliot es va imposar amb un 35% dels vots a l’actual alcalde, Jean-Marc Pujol, candidat dels Republicans, que només va rebre el suport del 18% dels votants.

La piulada del polític de Reagrupament Nacional, una formació considerada a França com nacionalista xenòfoba, econòmicament proteccionista i socialment conservadora, inclou un enllaç a una notícia del mitjà nord-català L’Independent, on es fa ressò de la informació que dilluns passat va publicar el Diari relativa a la demanda d’ajuda que el ministre de Finances, Eric Jover, va realitzar a través d’una carta al responsable de la cartera d’Economia francès, Bruno Le Maire. L’Independent també reproduïa la còpia de la missiva publicada per aquest rotatiu.

Cal recordar que la resposta francesa a la carta, que ha estat tant criticada per Aliot, assenyalava que l’executiu del Copríncep Emmanuel Macron no està en disposició de ser una alternativa de finançament per a Andorra perquè es troba en una situació econòmica molt delicada i el Banc de França no pot atorgar un crèdit a un país tercer sense el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE).

El Govern també va fer arribar una demanda similar a l’executiu espanyol que encapçala Pedro Sánchez, que ha rebut una resposta similar a la de París.

tracking