PANDÈMIA MUNDIAL

La Batllia obrirà a l'agost per agilitzar les causes

Govern elabora un projecte de llei per habilitar-lo com a mes laborable i agilitzar els processos que s’han acumulat per la pandèmia

La Batllia obrirà a l'agost per agilitzar les causesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va lliurar divendres als grups parlamentaris els esborranys dels projectes de llei relacionats amb la reducció salarial dels càrrecs electes i també en matèria processal. L’objectiu és que els grups parlamentaris puguin fer les aportacions que considerin oportunes durant la setmana que ve.

El que afecta al sistema judicial és molt tècnic i complex, segons van detallar ahir fonts de la majoria parlamentària, però té una importància vital perquè decreta que el mes d’agost queda habilitat per a la justícia, és a dir que no hi ha vacances ja que les restriccions per la Covid-19 han suposat quasi la paralització de la justícia i moltes causes estan a l’espera de ser resoltes.

El primer projecte de llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia, arran de la suspensió dels terminis processals, exposava que totes les actuacions davant els batlles i tribunals es poden realitzar de forma telemàtica, amb un sistema que permeti la comunicació bidireccional i simultània de la imatge i el so i la interacció visual i verbal entre les persones que no es trobin presencialment en el mateix lloc. Tanmateix, matisa que aquesta funcionalitat és aplicable sempre que quedi garantit el dret a la defensa i la possibilitat de contradicció de les parts, quan així ho acordi el batlle o el tribunal.

Però aquest procediment és només per a unes causes molt concretes. A la pràctica, batlles i advocats han estat sense treballar aquest temps de confinament i ara, amb el retorn a l’activitat, el Govern proposa als consellers generals que la Batllia no es tanqui a l’estiu per no agreujar la càrrega d’expedients que estan sobre la taula dels batlles i magistrats.

El projecte de llei de mesures excepcionals i urgents en matèria processal i administrativa entrarà a tràmit amb caracter d’urgència, de manera que els terminis s’escurcin a la meitat però amb un tràmit parlamentari normal.

En la mateixa trobada, Espot va entregar el projecte de llei de mesures de racionalització econòmica i de recursos humans del sector públic i de reducció salarial dels càrrecs electius i de lliure designació de les entitats públiques. En altres paraules, la reducció dels salaris per als càrrecs de lliure designació, no per a aquells que van optar-hi a través d’un edicte. L’oposició socialdemòcrata va a tornar a sortir decebuda perquè en el text no hi figura la proposta de la majoria, només unes “X%” que se suposa que és el percentatge a rebaixar. El Govern no vol desvelar les seves xifres i espera que PS i terceravia facin les seves pròpies propostes.

Sense execepcions

Encara que en el text no hi figura, aquesta reducció afecta a tots els carrecs de lliure designació, també els de les parapúbliques, a banda del cap de Govern, ministres, síndica, consellers o cònsols. Càrrecs d’Andorra Telecom, Uifand, FEDA, APDA, AFA, CASS o el SAAS veuran reduït el sou brut per una quantitat que encara no s’ha desvelat.

Segons va poder saber el Diari, la rebaixa serà d’entre un 5 i un 15% depenent de la nòmina de l’implicat. En concret, es preveuen tres trams d’afectació, entenent que els que estiguin en la franja d’un sou més elevat tindran una rebaixa del 15% i els que estiguin en la franja més baixa, d’un 5%. Els primers afectats són els que reben 4.000 euros bruts mensuals o més; el segon tram és a partir dels 5.000 euros, i el tercer a les retribucions de 6.000 euros o més, inclosa la paga extraordinària de desembre, en cas que n’hi hagi. La mesura s’aplica des de la nòmina del mes de juny al desembre d’aquest any.

En el document que Espot va entregar dilluns no hi figura les retribucions de les parapúbliques, encara que les mateixes fons van comentar que s’està preparant un nou redactat que inclourà també els càrrecs d’aquestes societats amb participació del Govern.

EXTREMA URGÈNCIA I NECESSITAT

L’objectiu de la llei és reduir els salaris dels càrrecs electes i de lliure designació que treballen prop de les administracions públiques i les altres entitats públiques, com a mesura de contenció econòmica destinada a pal·liar els efectes de la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2. També es tracta d’encomanar a les administracions públiques i a les altres entitats públiques l’elaboració de plans de racionalització econòmica i d’ordenació dels recursos humans del seu personal. El projecte es tramitarà com d’extrema urgència i necessitat.

tracking