Ordino frega el 95% de participació als tests
Mortés destaca la resposta dels 3.995 ciutadans que van assistir a la primera fase de la prova
La primera fase dels tests massius d’anticossos va finalitzar dimecres passat amb prop d’un 95% de participació a Ordino, la parròquia que va concentrar una major participació segons les dades facilitades pels comuns. Durant els deu dies que va durar el cribratge poblacional, un total de 3.995 ciutadans van acudir a l’stoplab ordinenc per realitzar-se la prova serològica. “Ha sigut una iniciativa que ha resultat ser un èxit tenint en compte que es va organitzar precipitadament”, va manifestar el cònsol major, Josep Àngel Mortés.
Per la seva banda, des d’Escaldes-Engordany van assenyalar que la participació es va situar al tomb del 90%, un percentatge elevat que atribueixen a la gran resposta de la població. A més, fonts del comú també van destacar que, en coordinació amb la llar de Jubilats, una de les facilitats va ser que “es va poder anar casa per casa a fer la prova presencialment a tota aquella gent que no es podia moure”.
Des de Canillo, el cònsol major, Francesc Camp, va assegurar que entre residents i temporers es va superar la xifra dels 4.300 assistents, fet que suposa més d’un 85% de participació. “No crec que quedi ningú a la parroquia que no s’hagi assabentat”, va afirmar. Respecte a la Massana, des de la corporació van assegurar que les xifres de participació superaven el 80%, mentre que a Encamp van informar d’un 79% de participació.
Pel que fa a Andorra la Vella, des d’on es va fer una campanya de bustiatge a totes les llars de la parròquia, la primera ronda va finalitzar amb més de 18.000 participans i al voltant d’un 75% de participació. Finalment, segons va informar el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, a la parròquia laurediana també van assolir el 75% de participació, ja que més 7.000 ciutadans van realitzar-se la prova.
UNA EXPERIÈNCIA ÚNICA
Anna Ribas - Andorra la Vella El cribratge a la població ha mobilitzat un total de més de 1.200 persones que van optar per fer un pas endavant en aquesta situació d’emergència sanitària i es van oferir voluntaris per fer els tests. “És una experiència única”, valorava el Guillem Weis, que estudia biologia a França i és voluntari a un stoplab de Sant Julià. Així mateix, expressava que “tots els voluntaris ho estem gaudint molt i hi ha un ambient molt maco”. Així mateix, posava en relleu que “tenim la sort de poder fer un cribratge a Andorra perquè és un país petit” i les anècdotes que recorda de la primera volta de cribratge són les punxades als més menuts. “Quan entren veuen tots els sanitaris disfressats i sempre els dic que tot i que semblem molt seriosos, jo soc un nen, com ells”. Amb els seus 20 anys, detallava que “sempre busquem tranquil·litzar a la gent i que sigui una experiència el menys desagradable possible per als que ho passen malament”. En aquesta línia, comentava que havien comprat llaminadures o tiretes de dibuixos animats als infants i els posaven música. En aquests casos, el Xavi Barragan tenia avantatge. Ell és voluntari a Encamp i treballa com a monitor a l’Àrea de Jovent: “Alguns nens estan espantats però quan em veuen, com que hi ha confiança, els explico que no fa mal i es tranquil·litzen”. A més exposava, que per a ell és una oportunitat de retrobar-se amb tots els infants que feia dos mesos que no veia: “És una alegria.” Barragan s’ocupa d’agafar les dades de les persones que se sotmeten als tests i afirmava que “saber que estàs ajudant et fa sentir bé, és genial”. Així mateix, l’Elena Aguilera, infermera i voluntària a Escaldes-Engordany, comentava que va apuntar-se perquè “sempre que es pugui donar un cop de mà, s’ha de fer.; especialment en aquesta situació tan excepcional”. “Em va semblar un projecte ambiciós i, si podem ser pioners, ens hem d’implicar”, afirmava. Aguilera, que ha estat voluntària els caps de setmana, indicava que entre els voluntaris “tothom té molta predisposició a ajudar” i afegia que “tothom qui ha vingut a fer el test ha estat molt agradable. Ho valoro molt positivament”.