Martínez Benazet veu impossible "un filtre" per als turistes
El ministre afirma que no es podrien fer proves a tots els visitants
El ministre de Salut ha manifestat aquesta tarda que "no veig possible posar un filtre a l'entrada de turistes" que es pugui concretar en fer proves per saber si estan afectats per la Covid-19, respecte a la proposta que plantejava l'intermediari que va comprar el tests a la Xina per donar hores concertades a la frontera. Joan Martínez Benazet ha destacat que seria "molt complex" poder fer la prova TMA per detectar el virus als visitants ni que se'n facin 2.000 al dia i que no es preveu posar aquest filtre a les fronteres sinó que es monitoritzarà "a qui tracti amb els turistes per veure si és més risc" i ha precisat que "als països veÏns està baixant molt" la incidència de la malaltia. El titular de Salut ha assenyalat que en els establiments hotelers sí que s'haurà de demanar als turistes que mantinguin mesures de seguretat com portar mascaretes i ha apuntat que "una altra història" seria qui vulgui pugui fer-se una analítica al país per saber el contacte que ha tingut amb la Covid-19 "que es pot oferir".
El ministre Portaveu, Eric Jover, ha indicat que el Govern "treballa activament perquè puguin tornar els turistes" en els protocols que s'hauran de seguir per a la recepció de visitants quan s'aixequin les restriccions de mobilitat i "en els contactes bilaterals per veure com ens poden incloure" els països veïns en les zones autoritzades per a desplaçaments "i que puguin venir".
Turistes premium
És tan sols una possibilitat, potser més de ciència-ficció d’acord amb la “nova normalitat” que encara resta per descodificar, però, al cap i a la fi, és un dels escenaris que té sobre la taula el Govern. “És un canvi de model turístic. Andorra no rebrà 8 milions de turistes a l’any, però rebrà turistes amb més capacitat econòmica que busquen un ambient tan exclusiu com el d’un país net de coronavirus”, expressa el metge català Juan Ignacio Martínez Roldán, qui va actuar d’intermediari entre el Govern i la Xina per a la compra dels 150.000 tests massius d’anticossos.
La idea que esbossa va a col·lació del doble cribratge poblacional, una prova serològica de la qual afirma que “hi ha l’esperança, no la certesa”, que permetés a Andorra ser un territori lliure de la Covid-19. Així doncs, partint d’aquesta premisa i tenint en compte l’alta dependència del Principat envers el turisme, el seu plantejament passa per fer proves serològiques, mitjançant les dues màquines TMA cedides per Grífols, a tots els visitants estrangers que desitgin accedir al país.
Segons ‘JIM’, aquesta és “una oportunitat per fer un canvi cap a un turisme de molta qualitat i d’estades més llargues”, és a dir, amb un mínim de pernoctacions obligatòries. D’aquesta manera, exposa que Andorra s’hauria de vendre com “un país Covid free que només està a l’abast de de persones amb un alt poder aquisitiu que venen a buscar una experiència única”, en detriment d’un turisme “ocasional” que “només ve per comprar tabac barat”.
Per aquest motiu, exposa que s’hauria de creuar la frontera “amb una hora concertada”. “Ha de ser un servei molt prèmium”, afegeix. Així mateix, aposta perquè els tests siguin de pagament “per recuperar la inversió”. En aquest sentit, ‘JIM’ avoca per una “zona de purificació” més enllà de la duana, on els visitants haurien d’esperar “entre dues i tres hores” per rebre els resultats de les TMA, amb capacitat d’acceptar prop de 2.000 turistes al dia. A més, preveu que es pugui exigir que les persones que es desplacin al país tinguin contractada una assegurança per tal que, en cas que el resultat del test sigui positiu, se’ls pugui indemnitzar. “També es pot incloure que hi hagi una zona diferenciada en la qual hi hagi un grau de comfort per acabar de passar la malaltia”, subratlla. Pel que fa als transfronterers, l’emprenedor suggereix que fixin la residència al país en “allotjaments turístics barats” per tal d’evitar creuar la duana diàriament i evitar sotmetre’s al test.
Per tot l’exposat, considera si els tests massius garanteixen l’erradicació del virus, “Andorra haurà canviat el futur de la malaltia mundialment”. De moment, però, recalca que no cal “abaixar la guàrdia”, ja que diu que “el resultat de la primera volta és molt bo però encara no és prou evidència perquè es converteixi en un fet científic validat per la comunitat internacional”. A mode conclusiu, admet que ara el projecte és tan sols un somni, però defensa que seria “una proposta turística imbatible que no la pot proporcionar cap altre país del món”.