PANDÈMIA MUNDIAL
Els funcionaris refusen retallar-se la paga extra
Els funcionaris es neguen a cobrar només la meitat de la gratificació extraordinària i exigeixen una racionalització de l’administració
La reducció de sous que patiran els càrrecs polítics i els de lliure designació ja està embastada en un ventall que es mou del 10% al 20%, mentre que els comuns podran decidir quina rebaixa apliquen i en cap cas ha de ser la mateixa per a totes les corporacions. Dins del Govern hi va haver un ampli debat sobre si calia tocar els sous dels funcionaris i l’executiu es va trobar dividit, però finalment es va optar per respectar les nòmines, una decisió que va rebre el vistiplau de la coalició parlamentària de la majoria.
Els funcionaris s’han mostrat disposats a acceptar alguns petits sacrificis, però en cap cas una retallada dels salaris, una exigència que va acceptar la ministra de Funció Pública, Judith Pallarés. Tanmateix, en la taula de negociacions la ministra va demanar als representants sindicals que els funcionaris renunciïn a la meitat de la paga extraordinària, que representaria el temps que més o menys han durat els efectes de la pandèmia, però els treballadors públics s’hi van negar en rodó perquè consideren que abans de tot s’ha de racionalitzar la despesa dins de l’administració, perquè opinen que hi ha sous desorbitats i massa càrrecs de confiança que poden desenvolupar el mateix personal de l’administració amb menys retribució.
Els sindicalistes van expressar a la ministra el seu refús a salaris que en alguns casos “es disparen als 14.000 euros”, i es van mostrar crítics amb les despeses destinades a cobrir els honoraris d’advocats externs “quan el Govern disposa d’un gabinet jurídic propi”. Algunes de les propostes que van defensar són precisament la reducció dels salaris que superen els dels ministres, instaurar un llindar màxim de salari a l’administració i estudiar la supressió dels complements de responsabilitat afegida (CRA), els quals “són bastant quantiosos, fins i tot n’hi ha que superen el sou base”.
Reticències
Els que no s’escapen de la tisorada són els càrrecs electes i els de lliure designació. Al principi els més reticents van ser els comuns, que van recordar que a diferència dels ministres i del cap de Govern, els dirigents parroquials no s’han tocat el sou des de la darrera retallada del 2011 –excepte l’augment de l’IPC–, mentre que els membres de l’executiu es va apujar el salari fa dos anys.
Les autoritats comunals se senten més perjudicades, també perquè hi ha diferències entre els que tenen exclusivitat i incompatibilitat i els que no, a qui els afectarà menys la retallada. Els comuns s’han de reunir per acabar de discutir aquest tema, encara que al final cada corporació decidirà la disminució en un ventall que va del 10% al 15%, i que no ha de ser obligatòriament lineal per a tots els càrrecs, és a dir, que s’acordarà de forma més individualitzada. L’estalvi d’aquesta retallada serà per al comú, que decidirà si l’utilitza per a despesa corrent o bé per a inversions.
A l’altra banda es troben el cap de Govern, ministres, secretaris d’Estat, secretària general, cap de gabinet, cap de protocol i ambaixadors, i els directius de les parapúbliques designats com a càrrecs de confiança. Als primers se’ls aplicarà una rebaixa del 10% o del 15%, i el Govern ja ha decidit que s’acull a la més alta. Quant a la Sindicatura i consellers generals, s’haurà de celebrar un Consell General per aprovar el projecte de llei de mesures de racionalització econòmica i de recursos humans del sector públic i de reducció salarial dels càrrecs electius i de lliure designació de les entitats públiques. Després Sindicatura convocarà la junta de presidents per decidir les retribucions dels parlamentaris. Fonts de la majoria van deixar clar ahir que és segur que la rebaixa serà la mateixa que la del Govern, d’un 15%.
TRES OPCIONS PER ALS ASSESSORS
La retallada dels càrrecs de lliure designació, assessors i personal de relació especial està plantejada de forma diferent que la dels electes. Està dividida en tres trams segons la remuneració. Així, qui cobra més de 4.000 euros patirà una rebaixa del 10%; a partir dels 5.000 euros bruts mensuals la disminució serà del 15%, i aquells que cobren més de 6.000 euros tindran una disminució del 20%. Les dues mesures s’aplicaran del juny al desembre i inclouran la paga extraordinària en cas que hi estigui prevista. La majoria de les empreses parapúbliques estaran afectades.
ESPOT LLIURA ALS CÒNSOLS L'ESBORRANY DE LA LLEI
El cap de Govern, Xavier Espot, es va reunir ahir amb els set cònsols majors per traslladar-los el contingut dels esborranys dels projectes de llei en els quals està treballant l’executiu per pal·liar els efectes de la situació generada per la Covid-19. Els comuns tenen ara uns dies per estudiar-se els continguts dels dos projectes de llei i posteriorment fer aportacions.