Govern estima que el cribratge a la població deixarà uns 150 nous casos
Martínez Benazet descarta que es puguin fer proves massives als turistes que vinguin
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar que “segurament, quan haguem acabat totes les PCR de la primera fase del cribratge, tindrem uns 140 o 150 nous positius”. Benazet va fer aquesta projecció després d’informar que ja s’havien fet un total de 1.739 proves, de les 5.000 previstes, de les quals 47 havien donat positives. A més a més, el ministre va recordar que durant aquesta primera fase de tests s’havien produït molts més positius per IgM del que s’esperava. Pel que fa a la segona ronda de tests, el titular de la cartera de Salut va rebaixar els possibles positius a una cinquantena, tot i que va afirmar que “encara és aviat per poder fer aquesta previsió”. En aquest sentit, el titular de la cartera de Salut va dir que el fet de poder detectar aquests nous casos “és una de les bondats que tenen els tests a tota la població”, i va indicar que només es farien PCR o TMA a qui li variés la IgM.
Descarta proves a turistes
D’altra banda, Martínez Benazet va descartar que es pogués fer qualsevol mena de prova que servís per filtrar els turistes que vinguin a Andorra. El ministre de Salut va afirmar que “és impossible dur a terme un operatiu així, ni tenint la capacitat de poder fer 2.000 proves diàries”, i va indicar que encara s’està treballant en els protocols que caldria seguir per a l’arribada dels turistes.
Amb relació a la saturació que han tingut en la darrera setmana els metges referents, arran que el cribratge ha detectat més IgM positives del que s’esperava, el ministre de Salut va dir que “vull agrair la feina que han fet els metges referents. Els hem saturat perquè han tingut moltes consultes arran dels resultats. Però que tothom estigui tranquil, farem totes les PCR tot i que ara anem amb una mica d’endarreriment”. A més a més, en aquest sentit Martínez Benazet va informar que “la màquina per fer les TMA de Grifols ja està en procés de muntatge. Això durarà uns tres dies. Tot seguit, s’iniciarà la formació del personal, que també serà de dos a tres dies”, i va afegir que un cop el sistema dels laboratoris Grifols estigui funcionant “ens posarem molt ràpidament al dia amb les PCR”, que en aquesta primera onada de cribratge s’estima que hauran de ser poc més de 5.000.
Amb aquest nou sistema en funcionament, tant el ministre Benazet com el ministre Jover van coincidir a afirmar que “poder fer les TMA ens dona més múscul”, i van afegir que “la segona part de la nostra estratègia per lluitar contra la Covid-19 és poder fer diagnòstics molt ràpids. La capacitat que teníem de fer PCR és limitada, però podent fer unes 2.000 TMA al dia podrem continuar fent cribratges seleccionats en grups de risc, com poden ser persones que treballen en les residències de gent gran o personal sanitari”.
Finalment, i pel que fa a les dades generals, Martínez Benazet va informar que en les darreres hores s’havien donat fins a 8 altes i que això situava el nombre de casos actius en 86. Pel que fa al total, i sense tenir en compte els detectats pel cribratge, es mantenien en 761, mentre que només 8 resten ingressats i un a l’UCI.
PROTOCOLS PER ALS INERNS DE LA PRESÓ DE LA COMELLA
El ministre de Justícia, Josep Maria Rossell, va explicar ahir durant la comissió legislativa que durant la situació de la pandèmia de la Covid-19 s’havien establert una sèrie de protocols per als interns de la presó de la Comella. Entre les mesures preses hi havia que els presos només podien rebre visita dels lletrats, però s’havia ampliat el nombre de trucades i a més a més s’ha habilitat la possibilitat de realitzar videoconferències. D’altra banda, s’ha limitat l’accés a les zones comunes a quatre persones a la vegada i s’ha instaurat un mòdul d’arribada per tal que els nous interns hi passin 15 dies de quarantena. Pel que fa al material sanitari, tant al personal com als interns se’ls va proveir dels equips necessaris per evitar contagis.