Melé contra la Covid-19
Guillem Blanc estudia medicina a Tolosa i és president de l’equip de rugbi. Arran de la crisi sanitària, va oferir-se a l’alcalde per ajudar les persones amb dificultats socials i entre estudiants, jugadors i voluntaris han mobilitzat 900 persones.
El confinament ha tret el millor de moltes persones i una d’elles és Guillem Blanc. L’andorrà de 23 anys està cursant el quart any de medicina a Tolosa i és president de l’equip de rugbi, en què hi ha 90 membres. Tres setmanes després que comencés la crisi sanitària a Europa i arran de la decisió del govern francès de prolongar l’estat d’alarma fins a l’11 de maig, Blanc va decidir mobilitzar-se per ajudar. “Vam contactar amb l’alcalde de Tolosa i li vam demanar si podríem ajudar en qualsevol centre social o donar suport a la gent sense sostre”, va explicar, per afegir que “ens van concedir algunes missions, com ara portar la compra i medicaments a gent que ho necessitava”.
I, a poc a poc, van anar ampliant el seu àmbit d’actuació: “Vam demanar als centres comercials que ens donessin menjar per a persones sense llar i vam trucar a altres estructures on hi ha gent gran que no té els familiars a prop i que sovint se sent una mica sola. Alguns entraven en depressió.” I és per aquest motiu que li van demanar a l’alcalde que els facilités els números de telèfon de persones majors de 65 anys per detectar les seves necessitats. “Vam fer gairebé 10.000 trucades a Tolosa”, va indicar. I va comentar que “també hem fet missions de suport escolar per als nens que no parlen francès i de famílies amb dificultats”. A més, en ser estudiants de medicina, l’alcalde els va proposar fer pedagogia sobre el virus i ajudar les persones que manifestessin símptomes d’angoixa.
I el que va començar com un oferiment, després de 10 dies havia mobilitzat 500 persones, i en 20 dies, més de 900. “Vam trucar a la Federació de Rugbi de França i ens va posar en contacte amb el president de la lliga d’Occitània, Alain Doucet. Vam fer spam a tota la regió i ens van fer donacions. El món del rugbi s’ha mobilitzat molt, hem rebut missatges de suport i donacions.” Amb tot, però, el que més destaca és que “hem pogut ajudar persones amb dificultats socials i hem provocat un impacte positiu. Les conseqüències del virus són catastròfiques perquè hi ha depressions, alcoholisme, violència domèstica i de gènere”.