Inquietud als restaurants perquè encara no tenen les noves normes

El sector es queixa que necessita temps per condicionar els locals i formar el personal

Inquietud als restaurants perquè encara no tenen les noves normes

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els propietaris dels restaurants han fet arribar a la ministra de Turisme, Verònica Canals, que són més partidaris d’imposar una distància mínima de dos metres entre les taules abans que fixar un aforament màxim del 30% del local. No obstant aquest punt d’unanimitat en el sector, n’hi ha un altre que és la incertesa amb què estan treballant per condicionar els locals, ja que encara no tenen un text on es fixin les normes definitives que hauran de complir a partir de l’1 de juny.

La reunió amb la ministra va tenir lloc la setmana passada. El president de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, hi va anar acompanyat d’un representant dels restaurants petits i d’un altre dels grans. Ara hi ha certa inquietud a l’hoteleria perquè, malgrat que tenen un ampli esborrany de les mesures de recomanació per evitar la propagació del virus, els agradaria disposar ja de les pautes concretes que hauran de seguir per anar condicionant els locals i formant el personal. El sector està a l’expectativa de veure com reacciona la clientela després d’aquesta pausa forçada en la que es pot denominar temporada baixa, de manera que esperen salvar l’estiu i confien en un hivern de normalitat i que no es facin realitat els negres pronòstics sobre un rebrot del coronavirus amb el retorn del fred.

COL·LABORACIÓ

Fonts del sector van mostrar ahir la bona predisposició a seguir les recomanacions per garantir la seguretat dels clients. Quasi descartada la implantació de mampares, l’hoteleria està convençuda que el Govern s’inclinarà finalment per mantenir una distància mínima de dos metres entre les taules i vetar el servei de barra. Els proveïdors ja han notat un important increment de les comandes per part de bars i restaurants i les empreses de control sanitari i de desinfecció comencen a tenir llista d’espera perquè tothom intentarà obrir l’1 de juny vinent. L’aforament màxim del 30% no és rendible, van apuntar ahir.

De moment només hi ha un document de 22 pàgines de les accions més plausibles, però els propietaris dels bars es queixen que necessiten saber amb temps en quines condicions podran obrir. Per compensar la limitació de l’aforament s’amplien els horaris de servei i els comuns estan disposats a permetre ampliar les terrasses sense elevar el preu de la taxa. El document indica que les taules han de ser blanques o equipades amb estovalles i tovallons d’un sol ús, i les setrilleres, sal, pebre i condiments d’un sol ús –envàs individual o degudament rentats i desinfectats.

També es recullen diferents normes que haurà de seguir el personal i d’altres sobre les instal·lacions. El document provisional determina que caldrà marcar els espais de distància entre persones en aquelles zones en què es puguin generar cues; instal·lar cartells informant de l’obligatorietat de complir les mesures higièniques i distanciament social, que han de ser majoritàriament gràfics, han d’estar en diversos idiomes i han de ser accessibles per a persones amb deficiències visuals. També seran obligatoris els dispensadors de sabó o de gel hidroalcohòlic per a les mans i mòbils, i personal a l’entrada de la sala, equipat amb mascaretes i guants, supervisant que es compleixen aquestes mesures higièniques. Es recomana col·locar catifes desinfectants a l’entrada de l’establiment i valorar eliminar el servei de guarda-roba.

TRANSFORMACI´`Ó DELS BUFETS PER EVITAR CONTACTES

El ministeri insta a evitar el bufet tal com l’entenem avui dia (en el qual el client tria i se serveix els seus propis aliments), per afavorir altres fórmules de presentació i servei que evitin el contacte directe del client amb els aliments (per exemple en llescar el pa), o amb elements de coberteria (culleres, forquilles, pinces, etcètera). És imprescindible que es tinguin en compte que tots els aliments han de romandre protegits del client mitjançant mampares, i canviar amb freqüència les pinces i tots els elements de servir. La ubicació de tasses, plats i parament que utilitza el client per al consum hauran d’estar protegits o que els faciliti el personal. Cal instal·lar mampares o altres elements que garanteixin una distància de seguretat, i tapar o protegir degudament els aliments per evitar que hi arribi el baf de la gent en respirar. Suprimir tot allò que no aporta cap valor o el seu consum és mínim, per tal d’optimitzar costos.

tracking