Pandèmia mundial
Retallada de 45 milions d'euros en obra pública
El Govern facilitarà els tràmits als promotors privats que vulguin invertir per contrarestar la davallada de les licitacions
Les administracions i les parapúbliques retallaran 45 milions d’euros en obra pública per la crisi generada arran de la pandèmia del coronavirus. Segons ha pogut saber el Diari, l’executiu deixarà d’invertir durant aquest exercici fins a 20 milions d’euros en licitacions d’obra pública, entre les quals es troben l’eixample de carreteres, noves rotondes i el Museu de l’Automòbil, entre altres. L’import restant es divideix entre els comuns i Andorra Telecom i FEDA, amb deu, dotze i tres milions d’euros, respectivament. Amb l’objectiu de contrarestar la davallada de licitacions, l’administració general té previst facilitar i agilitzar els tràmits pertinents per obtenir els permisos d’obra dels promotors privats.
En el cas dels comuns, és evident que les administracions veuran com els seus ingressos es redueixen a causa de la crisi, fet que els està obligant a refer els pressupostos i a fer minvar les inversions. A més, el Govern els ha demanat reduir en deu milions les transferències que reben anualment, tant per a aquest exercici com per al vinent, per ajudar l’executiu a fer front a la crisi. Si les corporacions ho accepten, veuran encara més reduïda la partida d’ingressos.
Amb referència a les parapúbliques, Andorra Telecom no realitzarà aquest any la construcció de les noves oficines que s’havien de situar al terreny on inicialment s’havia projectat l’edifici The Cloud i que suposava un import aproximat de 12 milions. Per la seva banda, FEDA no podrà dur a terme la construcció de l’ETR de la subestació de la Gonarda a la Massana, per a la qual tenia un pressupost d’uns tres milions. Tot i això, l’elèctrica seguirà tirant endavant el projecte de cogeneració entre el centre esportiu dels Serradells i la nova seu de la Justícia, el qual permetrà subministrar més del 70% de l’energia de calefacció que es gasta a la zona.
Por per garantir les plantilles
La retallada de les inversions públiques ha generat certa preocupació entre el sector de la construcció, ja que segons va afirmar la gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda), Mònica Dalmau, “perquè el sector es mantingui i es recuperi s’ha de valorar aquesta feina”, i que s’aturin les obres públiques tindrà un efecte a mitjà termini en la construcció. “Ara ens trobem amb un bon volum d’obres, però si tornem a caure, molt probablement no podrem mantenir les empreses i les plantilles que tenim”, va indicar.
En aquesta línia, Dalmau va manifestar que han estat realitzant reunions amb el Govern per “mirar quins projectes es poden reactivar i licitar, ja que representem un 16% del PIB i tenim 4.700 treballadors, i si realment no es duen a terme el sector se’n ressentirà”. Així, va apuntar que també demanen a l’executiu que posi en marxar mecanismes per reactivar el sector com, per exemple, reduir els imports de les taxes, “i no deixar que d’aquí a uns mesos ens arribi la patacada”. La gerent també va posar en relleu que el problema no es materialitza ara, sinó en uns mesos, ja que “treballem amb unes previsions d’entre dos i tres anys i necessitem tenir la certesa que el sector no caurà en l’oblit”.
Sobre aquesta qüestió, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va exposar ahir que encara que “molt probablement no es licitin més obres aquest 2020 a banda de la Portalada”, el sector de la construcció “té una bona percepció de la situació i la crisi sanitària no els ha enxampat en un moment dolent”. I va afirmar que des del Govern es treballa per a la reactivació de l’economia. “Estem en espera de veure l’evolució de la pandèmia i potser d’aquí a final d’any hi haurà inversions que es podran adaptar i tornar a activar”, va apuntar esperançat.
L'EXECUTIU TIRARÀ A TERRA DOTZE CONSTRUCCIONS INACABADES
Torres va presentar ahir la darrera modificació del reglament de la construcció, en el qual s’indica que el Govern tirarà a terra aproximadament una dotzena d’edificis inacabats. El nou document també estableix una pròrroga de divuit mesos per poder finalitzar les construccions que es troben aturades amb les mateixes condicions que tenien quan van sol·licitar la llicència. I simplifica el procediment per obtenir certs permisos d’obra als comuns.