Govern no pot rebaixar els salaris dels cònsols

L’executiu es resigna a canviar la llei i només pot exigir la reforma salarial dels seus membres i del Consell General

Govern no pot rebaixar els salaris dels cònsolsSFGA / JAVILADOT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La proposta que el Govern ha presentat als grups parlamentaris per a la retallada dels salaris dels càrrecs polítics i dels càrrecs de lliure designació topa amb la Constitució i l’executiu s’ha vist obligat a modificar el redactat perquè no pot exigir als comuns, al Consell Superior de la Justícia i al Tribunal Constitucional que es rebaixin els salaris, com ara mateix s’insta en el projecte de llei de mesures de racionalització econòmica i de recursos humans del sector públic i de reducció salarial dels càrrecs electius i de lliure designació de les entitats públiques.

Concretament, els dos articles que afecten els comuns es refereixen a l’autonomia administrativa i financera i a la seva autoritat per decidir els pressupostos, així que la majoria de cònsols interpreten que Govern no pot exigir per llei una modificació salarial que concerneix les corporacions locals.

Segons ha pogut saber el Diari, en la reunió convocada amb el Govern els cònsols tenien pensat posar sobre la taula aquesta contradicció legal i demanar a l’executiu que retiri del projecte l’article 2 –sobre l’àmbit d’aplicació– i la referència als comuns de l’article 3 relatiu a la disminució dels sous del cònsol major i menor, consellers dels comuns i secretaris generals dels comuns.

Ja no farà falta. El Govern ja ha adoptat la decisió de limitar la llei als membres de l’executiu i del Consell General, a banda d’algunes parapúbliques. A canvi els comuns adoptaran la mateixa mesura dins de les seves competències sense “contradir” la Constitució. Aquesta era ahir l’opinió de la majoria de mandataris comunals amb qui va contactar el Diari.

POPULISME

En realitat la majoria de càrrecs electes opinen que la retallada salarial és una mesura “populista” que servirà de ben poc pel que fa a l’estalvi de la despesa pública, però en el cas dels comuns cap vol ser una excepció que centri les crítiques dels ciutadans per no rebaixar-se els salaris. Alguns comuns disposen d’informes jurídics en què es confirma aquesta irregularitat amb la Carta Magna, i encara que l’Estat es pot atribuir que està per sobre dels comuns, “a priori no pot anar contra l’autonomia financera i local”, va precisar ahir un expert constitucionalista.

Davant aquest corrent crític de les corporacions –la majoria del mateix color polític que l’executiu–, el cap de Govern, Xavier Espot, va convocar ahir a la tarda els presidents dels grups parlamentaris per abordar diferents temes, entre els quals la rebaixa salarial, que serà entrada a tràmit al Consell General d’urgència.

Espot va anunciar el canvi en el projecte de llei per no atemptar contra l’esperit constitucional, mentre que el PS es va seguir queixant per no poder disposar de les retribucions que perceben alguns càrrecs de confiança.

ELS ARGUMENTS QUE ELS CÒNSOLS HAN FET ARRIBAR AL CAP DE GOVERN

Alguns comuns tenen un informe jurídic que de forma contundent deixa clar que el Consell General no té competència per intervenir en l’elaboració dels pressupostos comunals. L’article 50 de la Constitució afirma que el Consell aprova els pressupostos de l’Estat, no els dels comuns. Els arguments són clars contra el projecte de llei, i es basen en el fet que s’envaeix un àmbit que els comuns regulen amb acords dels consells de comú que es traslladen al pressupost comunal corresponent a un exercici concret, i és aquí precisament on es fixen salaris i retribucions als càrrecs electes i també als de lliure designació o confiança. Segons els cònsols, la llei envaeix el principi d’autogovern dels comuns en l’article 79 de la Constitució quan pretén obligar els comuns (article 5 del projecte) a elaborar plans de racionalització econòmica i d’ordenació dels seus recursos humans, i, a més, els assenyala en l’article 6 una altra obligació com és la de portar a terme i aprovar en un màxim dels noranta dies posteriors a l’entrada en vigor d’aquesta llei els plans de racionalització econòmica i d’ordenació dels recursos humans. Amb aquests arguments resumits els comuns han aconseguit que l’executiu canviï de parer.

tracking