Educació demana a les escoles que hi hagi menjador
La ministra Ester Vilarrubla afirma que la millora de la situació sanitària permetrà reduir la distància entre els alumnes
La ministra d'Educació ha demanat a les associacions de pares i als centres escolars que ofereixen servei de menjador amb la reobertura del 2 de juny perquè hi ha nens que ni el pare ni la mare els poden anar a recollir per dinar amb la reincorporació a la feina i ha afirmat que "la majoria dels centres el faran sobretot per als menors de 12 anys", en una entrevista al programa La Rèplica d'Andorra Televisió. Ester Vilarrubla ha indicat que la millora de la situació sanitària permetrà flexibilitzar els criteris que es van fixar per a les escoles la setmana passada que aquesta ja estan canviant i que la vinent tornaran a evolucionar i ha assenyalat que espera que es puguin modificar les restriccions de distanciament entre els alumnes que estaran a la mateixa aula i que puguin tenir contacte entre ells i compartir jocs i també que hi pugui haver més de quatre infants menors de 6 anys per classe, com està fixat ara, i això facilitarà que puguin compartir menjador. L'afectació per donar el servei és que la distància que han de respectar els escolars és de dos metres i no poden coincidir amb altres grups i per a la preparació dels àpats s'han de respectar les mateixes condicions d'higiene de sempre. Vilarrubla ha destacat que aquestes normes de separació per al que s'anomena unitats de convivència que s'han de mantenir com una bombolla respecte les altres que hi hagi al centre es podran rebaixar si l'evolució de l'epidèmia continua sent positiva com revelen els resultats del cribratge.
La ministra d'Educació ha remarcat que és important el retorn a les aules dels estudiants, especialment dels que tanquen una etapa i que en alguns casos marxen del centre per al curs vinent, perquè es puguin acomiadar entre ells i dels professors. I ha precisat que no s'ha de pensar que en aquestes dies de classe al juny es recupera la normalitat com es farà al setembre i com era el 12 de març quan es va fer l'última jornada educativa abans de la pandèmia "perquè la situació és excepcional i l'escola funcionarà de manera excepcional".
Vilarrubla ha comentat que el ministeri vol ajudar els comuns perquè es puguin oferir les activitats d'esports d'estiu que hi ha cada any i que aquesta tarda tractarà l'assumpte en una reunió amb els cònsols "perquè els tirin endavant amb el màxim de le opcions" i ha indicat que les colònies d'Aina potser no poden fer-se com en d'altres edicions però sí que hi hauria algun tipus d'activitat. La titular d'Educació ha explicat que també hi ha un grup de docents que s'han ofert "per fer un voluntariat de reforç acadèmic per a alumnes de qualsevol sistema" a l'estiu i que el ministeri els ajudarà deixant oberts els centres que es necessitin.
La ministra ha ressaltat la importància de l'ensenyament presencial perquè l'escola és un espai de socialització dels infants que no poden assolir "darrere una pantalla" sense contacte amb els companys i ha afegit que per al curs vinent els centres faran una avaluació inicial del nivell d'aprenentatge dels alumnes i si durant un temps s'ha de renunciar a assolir part del currículum es podria arribar a fer, tot i que ha puntualitzat que cada sistema té les seves línies pedagògiques a seguir. Vilarrubla ha reblat que per a la majoria dels escolars queden molts anys d'estudis i per això "hem de garantir que el que s'ensenya ho aprenguin bé i no voler ensenyar-lo tot i que no ho aprenguin bé".
Horaris intensius i classes per canvi de cicle
Els col·legis Janer, Sagrada Família i Maria Moliner recuperen l'activitat presencial el dilluns 2 de juny amb horaris intensius, classes presencials per als alumnes que han de canviar de cicle el curs vinent i servei d'acollida per als pares que puguin justificar que han d'acudir a la feina i no tenen amb qui deixar els fills. El Maria Moliner ha previst el retorn a les aules per als alumnes de 5è i 6è de primària, els de 4r d'ESO i els dels dos primers cursos de Batxillerat amb classe entre les 9 i les 13 hores.
Els escolars del col·legi Janer que tindran classes presencials són els de 6è de primària i els de 4r d'ESO, també amb jornada intensiva, i el servei d'acollida estarà obert a les famílies d'escolars de primària on els dos progenitors han d'anar a la feina sempre que ho puguin demostrar amb una declaració jurada i el certificat de l'empresa.
L'escola Sagrada Família d'Escaldes incorporarà als alumnes de dos cursos més, ja que obrirà per als de 5è i 6è de primària i per als de 3r i 4r d'ESO. El centre ha previst l'activitat presencial entre les nou del matí i dos quarts de dues de la tarda i l'entrada dels escolars es farà per portes diferents segons els nivells, com és habitual en aquesta escola. El servei d'acollida es desenvoluparà entre les nou del matí i les cinc de la tarda per als infants menors de 14 anys que no puguin estar amb els pares però els hauran de recollir entre les 13 i les 15 hores per anar a casa a dinar, perquè la direcció recorda als pares en la circular que els ha enviat que no hi ha servei de menjador perquè no es poden garantir les restriccions sanitàries fixades arran de l'epidèmia de la Covid-19. Els pares de la Sagrada Família que vulguin gaudir del servei d'acollida han de fer la petició per telèfon al centre dilluns i dimarts vinent i presentar una declaració jurada i el certificat de l'empresa que justifica que han de treballar de manera presencial que s'han de deixar a la bústia del centre. La resta d'alumnes continuaran amb l'aprenentatge via telemàtica que s'està seguint des de que es van interrompre les classes el 13 de març per fernar la propagació de l'epidèmia del coronavirus.
Ester Vilarrubla s'ha referit al treball del ministeri per a l'inici del curs al setembre que situa en un escenari optimista amb tota normalitat, com per a tota la ciutadania en qualsevol àmbit, amb l'única mesura de donar suport als alumnes amb necessitats en l'hora suplementària que es vol fixar per als docents. I ha exposat que en el cas d'un escenari pesimista que l'epidèmia obligui a mantenir la limitació de 15 alumnes per aula com al juny "s'hauria de garantir la màxima presència d'alumnes i es buscarien els espais que calgués com museus, biblioteques, espais comunals o sales d'hotel perquè la capacitat de les aules no sigui mai un problema pel retorn" i es posarien els recursos humans suficients perquè l'assistència a classe sigui "tots els dies". En el cas que hi hagi un altre confinament general per a tota la població durant el curs escolar es tornaria a fer ensenyament virtual.
Retorn esglaonat al Lycée
Les escoles comencen a informar dels plans de reobertura. El Lycée ho farà de manera esglaonada i per als alumnes dels cursos inferiors, els de sisè i cinquè, ha previst la incorporació el 4 i el 8 de juny, respectivament. Ho faran, a més, en dos torns de matí i migdia-primera hora de la tarda per garantir el distanciament social i el menor aforament en espais tancats que precisa encara la lluita contra el virus. Seran jornades de tres hores durant les quals no hi haurà temps d’esbarjo. El grup de matí estarà a l’aula de les 8.30 a les 11.30 i el de la tarda hi assistirà entre les 13.30 i les 16.30.
En una circular, els responsables del centre de secundària francès van recordar que la tornada a les aules és voluntària i que s’hauran d’abstenir d’acudir els alumnes que presentin símptomes, els que hagin tingut contacte amb algun positiu o els que estiguin en una situació de vulnerabilitat davant la malaltia. La infermeria del centre ha incorporat un espai per tal de poder aïllar l’alumne que pugui presentar símptomes. La direcció de l’escola demana, a més, que les famílies informin si els fills acudiran o no de nou a l’escola per poder fer una planificació.
L’escola també té organitzada ja la logística quant a les entrades dels alumnes o els moviments dins del centre. Els alumnes de cinquè i sisè accediran per entrades diferents i es quedaran a una mateixa aula. Seran els professors els que canviaran d’espai. S’hauran de respectar les distàncies i hi haurà gel hidroalcohòlic a cada classe per garantir la correcta higiene de mans. L’ús de la mascareta serà obligatori durant el temps que s’estigui al centre.
També l’escola andorrana de Sant Julià va difondre els plans de la represa del curs a partir del 2 de juny. Els centres de maternal i primera ensenyança del sistema funcionaran com un servei d’acollida per tal de donar un suport a les famílies que han d’acudir al lloc de treball presencialment (hauran de lliurar un justificant de l’empresa). Faran l’horari habitual, de 8.45 a 17 hores, però no hi haurà cantina. L’activitat que s’impartirà no serà lectiva però s’habilitaran “espais presencials” per als alumnes de 6 a 12 anys amb “grups reduïts”. Hi haurà un espai presencial setmanal i dos per a primer cicle i sisè. L’objectiu d’aquestes és fer seguiment dels coneixements impartits durant el curs, fer una valoració del procés seguit i fer treball emocional, segons especifica el ministeri.
Els centres educatius informaran els pares la setmana vinent dels procediments exactes a seguir per tornar a les escoles una vegada Salut determini quines mesures flexibilitza. El que està definit és que els pares no poden entrar a les insta·lacions i ha insistit que l'assistència és voluntària perquè cada família és qui millor coneix les circumstàncies dels fills.
Les ludoteques volen obrir
Una petició a través de change.org reclama al Govern la reobertura de les ludoteques del país el mateix dia que ho facin les escoles. La demanda ja la va traslladar el col·lectiu de guarderies privades al Govern perquè moltes també fan aquest servei. La proposta llançada a través de la plataforma web que impulsa la representant del col·lectiu de guarderies privades, Vanessa Giadas, recorda que poden ser un servei complementari a les escoles i que també podrien fer-se càrrec dels infants que no puguin tornar a uns centres amb aforament limitat. Ahir al vespre havia recollit prop de 300 suports.