Pandèmia mundial

Els hotels volen una reducció del lloguer fins que arribin turistes

El descompte aplicat als negocis tancats deixarà de fer-se progressivament a partir del mes que ve

Els hotels volen una reducció del lloguer fins que arribin turistesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’esborrany del projecte de llei de mesures urgents en matèria processal i administrativa inclou una disposició final que indica que els descomptes que s’estan duent a terme en els lloguers dels locals comercials deixarà de ser vigent progressivament a partir del moment en què es declari la fi de la situació d’emergència sanitària per decret, previst per a principi del mes vinent. El sector hoteler, però, no veu clara aquesta mesura perquè assegura que encara que li permetin obrir no tindrà clients i demana que es tinguin en compte altres barems per a la reobertura, com ara la quantitat de turistes que entren al país.

En concret, el que canvia el text legal és que fins ara els negocis podien escollir si obrir o no, a excepció d’aquelles activitats obligades a tancar, i les ajudes sobre el lloguer es rebien en tots els casos. A partir del juny, però, obrin o no hauran de tornar a pagar el lloguer de forma progressiva. En detall, el primer mes seguiran tenint una bonificació del 100%, el segon mes del 50%, el tercer del 25% i el quart ja es pagarà la totalitat de l’arrendament. En el cas d’aquells negocis que fins ara tenen un règim de guàrdia, la renda es veurà reduïda un 80% el primer mes, un 40% el segon, i a partir del tercer es tornarà al cost habitual. Finalment, en el cas dels locals que tenien permís per obrir durant el confinament, la reducció serà d’un 50% el primer mes i el segon s’aplicarà íntegrament.

Des de la Unió Hotelera, però, Carles Calvo insisteix que les reduccions no són suficients i que a molts no els sortirà a compte tenir obert. “Començaran a comptar els terminis per tornar a pagar un lloguer normal en un moment en què no hi haurà cap turista al país”, va reflexionar, afegint que “al problema de les fronteres s’hi suma també el fet que haurem de fer inversions per condicionar els hotels a les noves mesures”. “Haurem de fer una inversió, tindrem menys reserves perquè la gent no voldrà viatjar i menys capacitat per rebre-la per mantenir les distàncies de seguretat”, va explicar. En aquest sentit, va assegurar que “no serà viable obrir amb tan poca demanda i molts preferiran mantenir tancat i la gent amb ERTO”. Segons Calvo, el juliol podria haver-hi com a molt un 30% de la demanda habitual per a aquest període de l’any, una xifra que considera totalment insuficient. De fet, va comentar que el marge el fan a partir d’un 50% d’ocupació, però que tenint en compte les inversions que hauran de fer per adequar els espais, caldrà almenys superar el 60%, una dada que “en el millor dels casos podria arribar a l’agost”. Per això, Calvo va afirmar que “entenem que els propietaris també han de poder cobrar els arrendaments però necessitem que el retorn es faci sobre la base d’una normalitat de l’economia real, és a dir, amb l’entrada de turistes”. Des de la Unió Hotelera consideren que hi ha diferents “paràmetres reals” que es poden utilitzar per saber quan “s’activarà l’economia, com ara les dades d’entrada de vehicles”.

El projecte de llei, que està previst que entri a tràmit parlamentari avui, ha sigut ja objecte de discussió política precisament per la queixa dels hotelers, defensada també pel PS, que entén que l’opció que hi havia fins ara d’obrir voluntàriament s’hauria de mantenir.

RETORN DELS TURISTES LA PRIMERA SETMANA DEL MES DE JULIOL

El departament d’Estadística confia que el juliol sigui el mes de la reobertura al turisme i que aquest fet permetrà millorar les dades anuals totalment llastades pel tancament de les fronteres. “La crisi de la Covid-19 i les seves conseqüències sobre l’activitat turística pel tancament de les fronteres estan afectant el Principat des de mitjan març, és a dir, al final de la temporada turística d’hivern i durant la temporada de primavera”, assenyalen des del departament, per afegir que “sent els mesos d’abril i de maig un període de baixa temporada, la repercussió econòmica de la crisi és menor que en alta com a l’hivern”. Per això es mostren optimistes perquè amb les previsions de reobertura al juliol, “es pot esperar una recuperació tant de la despesa com del volum de visitants en ser el primer mes de la temporada d’estiu, considerada com un període d’alta influència”. Estadística ssenyala que “tenint en compte la dificultat de poder determinar amb exactitud la data exacta d’obertura, les empreses andorranes estudien poder acollir els visitants la primera setmana de juliol”. Tanmateix, es considera que “la represa de l’activitat vindrà acompanyada de capacitats limitades i seguint els protocols que marquin conjuntament el ministeri de Salut i empreses certificadores”. L’Organització Mundial del Turisme estima una davallada del turisme d’entre un 20% i un 30% i que el major impacte sobre els visitants serà per als que utilitzen l’avió, amb una davallada d’entre un 27% i un 46%. En el cas d’Andorra, on el gros de visitants no ve en avió i el perfil són viatges familiars o en parella, “la disminució es podria veure atenuada”, diu Estadística, per afegir que “això podria repercutir sobre els visitants d’altres procedències, que representen un 10% del total”. D’altra banda, el secretari d'Estat espanyol de la Unió Europea, Juan González-Barba, es va comprometre ahir a mantenir la col·laboració amb Andorra durant el procés de desescalada i la “recuperació de la normalitat” després del treball conjunt d'ajuda mútua fet durant la crisi. En reunió telemàtica amb Landri Riba, els seu homònim andorrà, González-Barba va oferir la col·laboració d’Espanya per facilitar “el compassament de les mesures de desconfinament i mobilitat”.

tracking