pandèmia mundial
Jover anuncia un superàvit de 3,4 milions d'euros en l'exercici del 2019
El ministre es defensa amb les bones xifres de les acusacions del PS sobre la mala gestió econòmica
El ministre portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir durant la roda de premsa que l’exercici del 2019 es va tancar amb un superàvit de 3,4 milions d’euros. El també titular de Finances ho va manifestar en resposta a les acusacions realitzades pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que ahir va titllar el Govern d’amateur per la demanda d’assessorament i de suport econòmic a Espanya i França. “Les cartes enviades als estats veïns demostren un gran desconeixement de com funcionen les finances en l’àmbit internacional i demostren que l’executiu no entén quin paper li correspon en aquest camp”, va expressar López.
Arran d’aquestes declaracions, Jover va defensar que gràcies a la bona feina feta pels governs demòcrates dels últims anys, els quals també van tancar amb superàvit, “el nivell d’endeutament d’Andorra, en comparació amb altres països, és baix. Estem prop del 34% i això ens permet poder generar dèficit per ajudar el nostre teixit econòmic, a través de les lleis i programes que hem activat per fer front a la crisi generada per la pandèmia del coronavirus”. I va afegir que el Govern està treballant en un ventall de possibilitats de finançament per “si mai es necessiten noves injeccions de capital”. Així, va matisar que “algunes són bilaterals”, fent referència a les cartes enviades als països veïns, i “altres amb organismes multilaterals, com són el Fons Monetari Internacional i el Banc de Desenvolupament Europeu”.
Per la seva banda, López va exposar que han entrat una demanda al Consell General per obtenir una còpia de les cartes enviades a França i Espanya i de la resposta obtinguda per valorar l’actuació del Govern, ja que “en cap moment va informar l’arc parlamentari d’aquesta decisió”. En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata va apuntar que els dos estats veïns “han donat una resposta negativa perquè el capital que obtenen del Banc Central Europeu es destina a cobrir les seves necessitats i no la d’altres països”.
López també va recordar l’adhesió d’Andorra al Consell d’Europa des de l’any 1994, “i és allí on ens hem de dirigir. Des de l’organisme internacional se’ns ha animat a fer ús de les eines de finançament que ofereix”, entre les quals hi ha el Banc de Desenvolupament Europeu, que finança especialment projectes relacionats amb l’àmbit social, destinats a reduir les desigualtats socioeconòmiques, millorar la prestació de serveis públics i destacar la integració de la immigració i dels grups socials vulnerables, entre altres qüestions.
Quant a l’adhesió a l’FMI, el conseller socialdemòcrata va exposar que “si el que estem buscant és un finançament que no ens condicioni a l’hora de prendre decisions fiscals i no ens tregui sobirania, aquest no és el camí. Es pot veure amb els finançaments realitzats a Portugal i Grècia”.