Pandèmia mundial

La frontera amb França es vol obrir l'1 de juny

El Govern té previst deixar passar per la duana els turistes francesos coincidint amb la represa de l’activitat econòmica

La frontera amb França es vol obrir l'1 de juny

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El retorn a la normalitat s’accelera a la vista del bons resultats sanitaris que mostren que la crisi del coronavirus està sota control. L’1 de juny es reprèn tota l’activitat econòmica i es produirà, si no hi ha un canvi radical dels efectes de la pandèmia, un dels moments més esperats, com és la reobertura de la frontera amb França. I no només per als comerciants del Pas de la Casa. El pes econòmic de localitat encampadana és de més del 20% del PIB del sector, un factor que repercuteix a tot el Principat. De manera que els turistes francesos no trobaran cap impediment per accedir al país tal com els va succeir l’11 de maig, quan la policia andorrana va denegar l’entrada a quaranta cotxes. Fet que no significa que no hagin d’atenir-se a un seguit de mesures que assegurin el distanciament social. Precisament s’està treballant en un protocol per evitar que es produeixi una allau incontrolada de visitants francesos, com va succeir al Pertús quan el país veí va iniciar el desconfinament a mitjan aquest mes. De d’aquell moment el Principat també va entrar en el que es coneix com a zona domèstica, que permet als francesos moure’s en un radi de cent quilòmetres. La decisió d’obrir el pas fronterer ha de comportar que s’equiparin les condicions amb les que França tracta els nostres nacionals, a qui no imposa la quarantena. Ara el pas només està permès als treballadors transfronterers i per a viatges d’extrema necessitat.

L’obertura de la frontera espanyola encara no té data. El país veí es troba en estat d’alarma com a mínim fins al 7 de juny, i des del govern Sánchez ha manifestat la voluntat de mantenir-lo fins que acabi el desconfinament. Un procés que va molt més lent que el cas de França per una qüestió sanitària. Mentre que el control de la pandèmia a Espanya resulta complex, els departaments francesos pirinencs tenen una afectació de la Covid-19 baixa.

Els comerciants del Pas han insistit molt en la necessitat de deixar entrar els turistes de França al més aviat possible perquè asseguren que es troben al límit del col·lapse. En aquests sentit, el comú d’Encamp va aprovar dimecres en sessió ordinària un pla de xoc contra la crisi que s’ha dotat amb 230.000 euros per revitalitzar la localitat. “Hem de tenir en compte que és una crisi econòmica que varia cada dia segons els condicionants de la pandèmia, i tot influirà que podem portar a terme unes 30 mesures immediates i quatre a mitjà i llarg termini”, va explicar la cònsol de la parròquia, Laura Mas. La mateixa conjuntura canviant de la qual al final també depèn l’obertura de la frontera.

CAP TURISTA HA ENTRAT A L'ABRIL

El primer mes íntegre de confinament a Andorra i als països veïns per la pandèmia s’ha traduït en el fet que cap turista ha travessat les fronteres. Les dades acumulades dels últims dotze mesos revelen que la caiguda de visitants és del 12%, que per estats es tradueix en una davallada del 12,8% els provinents de França i del 12% provinents d’Espanya. L’activitat turística ha estat del 62% si es tenen en compte els dies acumulats durant aquest any, que significa una caiguda de més de trenta punts si es compara amb el mateix període de l’any anterior. De nou els turistes francesos presenten la davallada més pronunciada (36,8%), seguit pels espanyols (34%).

ELS COMERCIANTS VOLEN TURISTES PERÒ AMB SEGURETAT

Els comerciants i els negocis que viuen del turisme al Pas de la Casa volen obrir com abans millor sempre que, però, sigui amb seguretat. Així ho va confirmar el president de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, que va afirmar que “nosaltres estem per poder obrir els comerços el més ràpid possible”, però amb la certesa que es tenen totes les garanties sanitàries per tal que aquesta obertura no acabi comportant que el coronavirus pugui tornar a la localitat. En aquest sentit, Carrié va exposar que, “d’altra banda, hem de fer les coses bé i no per obrir més aviat del compte ens trobem que el virus pugui tornar a venir”. Sobre aquest punt, Carrié es va preguntar si, en el cas que tornessin a detectar-se molts casos de la Covid-19, “llavors què farem? Ho tornarem a tancar tot durant dos mesos? Realment és molt complicat de decidir”. En aquest sentit, el president de la Iniciativa Publicitària va advocar per trobar “un punt d’equilibri” per ajustar al màxim la reobertura de la frontera i els negocis. Tanmateix, Carrié va reconèixer que “hi ha molts negocis que ja necessiten que es pugui obrir i que es tornin a generar diners, es puguin pagar els lloguers... hi ha persones que ja comencen a tenir problemes”. També va recordar que avui a la tarda hi ha una reunió entre les autoritats comunals i els diversos agents econòmics de la localitat encampadana al comú de la parròquia, on, entre d’altres situacions, s’abordarà el pla de xoc que va anunciar la cònsol major, Laura Mas, després de la sessió del consell de comú de dimecres. D’altra banda, la flexibilització de les restriccions ha permès que hi hagi algunes botigues d’alimentació que romanien tancades i que han tornat a obrir aquesta setmana. És el cas de la Solana, que van explicar al Diari que “amb els canvis dels darrers dies, i que hi ha més moviment, hem obert la botiga, que fins fa una setmana estava tancada”.

tracking