pandèmia mundial
Els hotels tenen el 50% d'ocupació a l'agost
Creuen que l’obertura podria arribar a final de juny amb uns protocols d’higiene a seguir
Els hotels del país a hores d’ara compten amb el cinquanta per cent de l’ocupació per al mes d’agost i gairebé 40 per cent per al de juliol. Unes dades que no es valoren negativament, tot i que la xifra podria variar, tenint en compte que moltes reserves estaven fetes d’abans de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, segons va explicar al Diari el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol. També el director va informar que s’està treballant en un protocol específic pel que fa a les condicions higièniques i de seguretat dels hotels i que la seva obertura podria arribar a final de juny, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma a Espanya.
Quant a l’obertura de les fronteres a partir de la setmana vinent, sobretot pel que fa a la part francesa, Pujol va celebrar aquesta decisió però va assegurar que per al sector hoteler “la gran massa turística a les parròquies centrals són estrangers espanyols”. D’aquesta manera, tot i que algun hotel pogués obrir en les zones altes en els pròxims 15 dies, considera que l’obertura real no es produiria fins a final de juny. “Tenir l’ocupació inferior al 30 per cent fa difícil mantenir obert un hotel perquè no té rendibilitat econòmica”, va dir Pujol. “La gran majoria esperarà que els turistes espanyols, més enllà dels residents a l’Alt Urgell i zona del Pirineu, puguin entrar”, va afegir. I amb això va mostrar el seu positivisme per a la temporada d’estiu i l’inici d’algunes reserves per als mesos d’estiu, tot i que va informar que moltes eren d’abans del confinament i “probablement alguns s’hagin oblidat de can-cel·lar-les, així que pot ser que el percentatge deixi de ser tan alt”.
Protocol de seguretat
Pel que fa a la data d’obertura dels establiments, Pujol va indicar que una altre dels motius pels quals preveuen que sigui a final de juny té a veure amb els protocols d’higiene i seguretat que s’estant dissenyant i que podrien veure’s acabats en les pròximes setmanes. Aquests tenen relació amb els protocols establerts pel sector de la restauració explicats ahir en en un webinar organitzat per Actua en el qual van participar la ministra de Turisme, Verònica Canals, Jesús Galindo, cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Sergi Nadal, director de Turisme, i la cap d’unitat d’inspecció dels allotjaments turístics, Sílvia Foix. Aquest va servir per indicar les recomanacions de distanciament de seguretat, mínim del metre i mig, o l’ús de mampares que no siguin poroses per separar els clients, com també que una taula sigui ocupada com a màxim per deu persones. En aquest sentit, van explicar que de moment no es poden dur a terme celebracions com casaments o comunions per evitar possibles aglomeracions. Una altra de les recomanacions per als hotels és que es faci el servei d’esmorzars a l’habitació, descartant el bufet lliure per evitar tocar reiterades vegades els mateixos estris per servir-se els aliments.
També en el webinar es va explicar que als bars i restaurants serà recomanable l’ús d’estovalles i tovallons d’un sol ús, o en tot cas canviar-les després de cada servei i rentar-ho a una temperatura superior als 60 graus. L’ús de gel desinfectant i una neteja exhaustiva i onstant de les zones ocupades pels clients serà necessària en tots dos sectors. A més, el cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn va apel·lar a la tranquil·litat del client, ja que en cas de detectar un cas positiu, sigui treballador o client, s’activaria un protocol de seguiment ràpid que, a més, amb les proves TMA, “ens permetria poder detectar-ho de manera més immediata”.
D’altra banda, Pujol va informar que per acabar de tancar els protocols per al sector hoteler cal veure què passarà amb les zones comunes, com la piscina i les sales de jocs, i com es podria gestionar la seva obertura.
REPORTATGE
Esperant el primer cafè Hi ha dubtes. Incertesa de si anar al bar o a un restaurant el primer dia o esperar uns dies per veure l’evolució que pot tenir la pandèmia amb la reobertura del sector de la restauració. Podríem dir que la població està dividida, com quan s’ha de decidir si és millor la marca d’una xocolata o una altra. Hi ha qui ho té molt clar i el primer dia ja ocuparà una de les taules a les quals podrà anar. Això sí, mantenint la distància mínima d’un metre i mig. “Fa dies que estic esperant que arribi el dia perquè obrin, ja que anar al bar és una acció que ens permet sociabilitzar amb la gent”, diu el Francesc. “La veritat és que tinc ganes de poder fer unes braves en una terrassa”, al·lega la Laura. “No tinc decidit si hi aniré o no però en tot cas no em fa res perquè estic convençuda que els propietaris compliran les mesures de seguretat. Això ho dic aquí, a Andorra. En un altre país segur que no ho faria”, indica la Raquel. De fet, ahir el Govern va anunciar uns protocols a seguir en el moment en què es produeixi aquesta obertura a partir de dilluns. Unes precaucions que en general semblen acceptades per la societat, però que en alguns casos no els resulta com a excusa suficient per poder anar a algun establiment d’aquestes característiques el primer dia. “M’esperaré perquè segurament els primers dies hi haurà aglomeracions i prefereixo anar-hi amb calma sense haver-me d’estressar”, indica la Jana. “El Govern està actuant molt bé a diferència d’altres països i totes les mesures a aplicar em semblen correctes per evitar possibles contagis”, diu el Robert. Una idea que es fa extensible en gran part, tot i que hi ha qui es mostra més escèptic a aquesta reobertura, sobretot en el moment en què s’obrin les fronteres. En aquest sentit, hi ha qui creu que les mesures adoptades pels ministeris de Salut i Turisme són les oportunes mentre el consum sigui intern i no es produeixi l’entrada de turistes al país. Amb això, consideren que en el moment en què es produeixi aquesta arribada, les mesures haurien de ser mes exigents, “sobretot tenint en compte que als països veïns hi ha hagut molta afectació”, diu l’Eudald. També l’Aurora al·lega que “hem de tenir en compte que som un país petit i tenim un hospital petit. Per tant, hem de ser més cautelosos”. Malgrat aquestes incerteses, tots esperen que aquesta obertura no suposi un rebrot i que la gent continuï sent responsable, com fins ara.