pandèmia mundial
L'OMS diu que el paper de diari no contagia
L’executiu no posarà cap tipus de restricció a bars, restaurants i hotels, que els podran seguir oferint als clients
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que el risc de transmissió de la Covid-19 a través del paper imprès és “infinitament insignificant”, de manera que l’acció d’agafar un diari per llegir-lo o fullejar per una o diverses persones, ja sigui a casa o en un establiment públic, és segura i no és causa de contagi. Segons l’OMS, “mai s’ha documentat la transmissió de la Covid-19 a través de paper de diari ni tampoc pel seu ús compartit”. L’ens recorda que “les primeres investigacions científiques sobre la transmissió de virus a través de superfícies suggereixen que les poroses tenen menys potència i durabilitat”. Les pàgines dels diaris, afegeixen, “són encara més estèrils a causa de la tinta i el procés d’impressió”.
A més, els editors, així com la cadena logística que permet l’arribada dels diaris al seu destí final, han adoptat “les precaucions de seguretat necessàries a les plantes d’impressió, en el procés de distribució, als quioscos i als lliuraments a domicili”.
Fonts de l’executiu, d’altra banda, asseguren que un cop s’obrin els establiments de restauració i hostaleria l’1 de juny, no es posarà cap tipus de restricció a la distribució de diaris a bars, restaurants i hotels. És a dir, que els clients podran fer ús dels diaris que els diversos establiments posin a la seva disposició.
I Govern no ho farà tenint en compte que l’Organització Mundial de la Salut considera que “la probabilitat que una persona infectada contamini productes comercials és baixa i el risc de contraure el virus per un paquet que s’ha mogut, viatjat i exposat a diferents condicions i temperatures és baix”.
En aquesta línia, no només l’OMS titlla d’“infinitament insignificant” el risc de contagiar-se perquè una o diverses persones comparteixin el diari. També les investigacions científiques dutes a terme per les universitats de Brochum i Greifswald, a Alemanya, han conduït al mateix resultat: el paper, en ésser porós, és una de les superfícies més resistents i la seva exposició a la contaminació és pràcticament “ínfima”.
“Els diaris són bastant estèrils a causa de la forma en què s’imprimeixen i al procés de producció pel qual passen”, sosté per la seva banda el viròleg noruec George Lomonossof, un dels majors experts en el virus, que treballa en una vacuna al centre de recerca microbiòtica John Innes.
La revista científica Journal of Hospital Infection, el National Institute of Allergy and Infectious Diseases dels Estats Units i el John Innes Center, entre d’altres experts, insisteixen en el fet que “no hi ha hagut cap incident documentat en què la Covid-19 hagi estat transmesa per un diari, revista, carta o paquet imprès”.
La supervivència dels virus en els objectes no depèn només de la quantitat de patògens, sinó també de factors com la qualitat de la superfície, la temperatura, la humitat i la radiació solar. Cal recordar que el procés d’impressió dels diaris està automatitzat i que la distribució de la premsa es porta a terme “amb les més estrictes mesures de seguretat”.