Pandèmia mundial
Lleida pateix un rebrot de casos de Covid-19
El departament de Salut ho atribueix a una festa d’aniversari i a empreses agroalimentàries
El departament de Salut català va apuntar ahir que l’augment de casos positius de coronavirus de l’última setmana a la regió sanitària de Lleida s’havia donat principalment en empreses agroalimentàries, en una festa d’aniversari i en residències. En aquest sentit, el sindicat UGT va demanar al departament de Salut que no es criminalitzi el sector agroalimentari i que s’especifiqués en quines empreses s’havien produït aquests rebrots perquè, de la mateixa manera que n’hi ha que “no ho estan fent bé”, d’altres sí. Per la seva part, Comissions Obreres va recordar que ja havien denunciat que l’escorxador Milsa de Lleida, amb tres casos positius, no estava complint les mesures de seguretat i precisament ahir s’hi van fer els tests als treballadors.
La portaveu de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, va argumentar que Salut no preveia que Lleida entrés en fase 2 a partir de dilluns que ve per l’aparició de nous focus. Durant la roda de premsa telemàtica d’ahir, posterior al consell executiu, la consellera de la Presidència catalana va constatar que en els darrers set dies “s’han incrementat” els casos de Covid-19 a Lleida, però sense donar més detalls sobre el seu origen. Per la seva part, Salut va explicar dilluns passat que les dades d’incidència de nous casos de coronavirus “han augmentat” des que es va fer efectiu el pas a la fase 1 de la regió de Lleida. En concret, si el dia 11 la taxa d’incidència acumulada a 7 dies era de 12,1 casos per 100.000 habitants, a data 22 de maig és de 42,7. En aquest sentit, el departament va concretar ahir que mentre que del 7 al 13 de maig es van detectar 45 casos nous a la regió sanitària de Lleida, del 14 al 21 se’n van detectar 142.
Des de la Generalitat van explicar aquest augment és per l’aparició de més casos en residències i empreses agroalimentàries, sense especificar, però, en quines. També en una festa d’aniversari amb 20 persones, quatres d’elles positives, que van acabar contagiant tothom, així com entre el personal sanitari, tot i que van puntualitzar que es tractava d’un degoteig semblant al que hi ha hagut durant tota la crisi.
D’altra banda, el ministeri de Sanitat espanyol va incorporar 283 noves morts per Covid-19 a l’informe diari de dades d’incidència de la patologia a Espanya, dels quals 35 corresponen als últims set dies. En total s’han produït 27.117 defuncions pel nou coronavirus i s’han notificat 236.259 casos d’infecció, dels quals 194 han estat diagnosticats en les últimes 24 hores i 3.222 en els últims 7 dies.
A més a més, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el doctor Fernando Simón, va al·legar ahir que les manifestacions del 8 de març pel Dia de la dona i altres esdeveniments que es van celebrar aquell cap de setmana no es van suspendre perquè no entraven en els supòsits de l’ordre que va dictar el ministre Salvador Illa el 3 de març, en la qual es prohibien els esdeveniments en els quals anessin a participar persones que provenien de països de risc.
Pel que fa a França, el ministeri va informar ahir que s’havien registrat altres 73 morts per coronavirus en les últimes 24 hores després de tres dies sense oferir dades sobre decessos. En un comunicat, les autoritats sanitàries franceses van detallar que la xifra de morts des de l’inici de la pandèmia és de 28.530, dels quals 18.195 s’han registrat en hospitals i altres 10.335 en residències d’ancians i centres de dia.