Gili i Dolsa es rebaixen el sou

La mesura serà traslladada en la reunió de cònsols on es decidirà la quantitat amb la resta de comuns

Gili es manté al marge de la rebaixa dels sousFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Els cònsols d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili i Joaquim Dolsa, s'aplicaran la rebaixa salarial, segons ha fet saber el comú a través d'un comunicat i ha fet públic el seu salari per posar en relleu que "la transparència es demostra amb fets i mostrant les cartes obertament. Nosaltres així ho hem fet i ho tornem a fer". En aquest sentit, es destaca que ambdós cònsols perceben el mateix sou brut mensual, que és 4.560,48 euros. La mesura de rebaixar-se el salari ha estat acordada pel comú i serà traslladada en la reunió de cònsols on es decidirà la quantitat d'acord amb la resta de comuns. El comú al·lega que "mai s'ha negat a la rebaixa de salaris dels seus polítics" i que Rosa Gili va dir que "calia parlar-ho amb l'equip comunal, cosa que ja està feta i ara ha arribat el moment de posar-ho sobre la taula"

Pressió a Gili sobre la demanda de rebaixa dels sous dels comuns

El debat sobre la rebaixa salarial dels sous dels consellers dels comuns i dels cònsols va camí de convertir-se en un nou motiu de discrepància entre la majoria de corporacions taronges amb coalició i l’únic comú en mans de l’oposició socialdemòcrata. L’escaldenca Rosa Gili va declinar ahir fer cap comentari sobre aquest afer o sobre el fons de solidaritat per ajudar el Govern en les depeses derivades pel coronavirus. Fonts demòcrates van confirmar ahir que els comuns de DA seguiran la mateixa línia que l’executiu i propugnaran una disminució salarial d’entre el 10% i el 15%, encara que la intenció és que la proporció dels cònsols sigui menor perquè aquests tenen dedicació exclusiva, mentre que hi ha consellers comunals que ingressen dues nòmines cada més i per tant acaben guanyant més que la màxima autoritat de la parròquia.

Una significant font de DA va recordar ahir que el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, havia afirmat que no és normal que alguns cònsols s’hagin d’estrènyer el cinturó metre que d’altres guanyen 5.500 euros al mes. Sens dubte López es referia a Andorra la Vella i Encamp, on els salaris dels cònsols són més elevats. En realitat tots són heretats del 2004, i després, el 2012, es va produir la polèmica per la decisió de la laurediana Montse Gil i de l’escaldenca Trini Marín d’apujar-se el sous, es va fixar una graella i cada comú va optar per una xifra concreta. Des d’aquella data no s’han tocat els salaris, només per aplicar l’IPC, a excepció del de Canillo, que va aplicar una nova retallada seguint l’exemple del Govern d’aquella època.

El salari de Gili és aproximadament d’uns 4.500 euros mensuals, mentre que Canillo té el més petit, d’uns 3.700 euros. La resta de parròquies es troben en la franja mitjana (4.000 euros). Fonts oficials de Sant Julià de Lòria van indicar ahir que el comú d’UL esperarà que s’aprovi la llei per decidir el percentatge, Andorra la Vella ho tractarà en la junta de govern de dimecres que ve, mentre que Encamp ho farà però ara mateix prioritza un pla d’acció tributari i un de social, i també espera que s’aprovi la llei.

tracking